Dieta Montignaca

30 stycznia 2015, dodał: Redakcja

 

Autorem tej diety jest francuski lekarz Michael Montignac, który uważa, iż tyjemy nie z powodu spożywania dużej ilości pokarmu, tylko w związku złą kompozycją jadłospisu. Według niego sednem chudnięcia jest unikanie węglowodanów, a nie wielkość porcji czy częstotliwość spożywania dań.

 

dieta1

 

To właśnie doktor Michael stworzył znany dzisiaj wszystkim Indeks Glikemiczny (IG), który może podwyższać poziom glukozy we krwi poprzez określone produkty spożywcze. Indeks glikemiczny wzrasta wtedy gdy poziom cukru jest wyższy niż wywołany danym produktem.

Węglowodany dzielą się więc na te „dobre” czyli korzystne dla organizmu (o niskim IG) i te złe (wysokie IG). Węglowodany o niskim IG to wszelkiego rodzaju zboża nieoczyszczone, większość owoców i warzyw, warzywa strączkowe, ryż pełnoziarnisty. Złe węglowodany to ryże, ziemniaki, cukier, mąka i kukurydza. Spożywanie więc węglowodanów o niskim IG nie powoduje tycia i jednocześnie pomaga w schudnięciu, dlatego też kuracja jest oparta na nich. Podczas diety wskazane jest spożywanie 3 posiłków dziennie i ewentualnego podwieczorku. Menu składa się z porządnego treściwego śniadania, względnie przyzwoitego obiadu ale lekkostrawnej kolacji. Chudnięcie jest dość powolne, ponieważ w ciągu tygodnia można schudnąć jedynie kilogram, ale dzięki temu organizm nie traci cennych właściwości energetycznych. Wskazana jest osobom ze skłonnością do cukrzycy.

 

Chcesz chudnąć wolniej, (ok. pół kilograma tygodniowo), ale za to w przyjemny sposób? Wybierz dietę Michaela Montignaca. Nie będziesz się nudzić, nie będziesz też głodować. Do głównego posiłku możesz nawet wypić pół lampki czerwonego wina lub szklaneczkę piwa!

Dieta kardiologa Michaela Montignaca polega na bardzo starannym wybieraniu pokarmów, które nie dopuszczają do dużych wzrostów stężenia glukozy we krwi. Im wyższa wartość tzw. indeksu glikemicznego w danym produkcie żywnościowym, tym szybciej rośnie poziom glukozy po jego zjedzeniu. A to oznacza wzrost apetytu i chomikowanie zapasów. Przy tej diecie nie trzeba rygorystycznie liczyć kalorii. Ale, zwłaszcza na początku, warto zachować zdrowy rozsądek, tzn. nie przekraczać 1500 kcal.

Podajemy przykładowy jadłospis diety Montignaca. Kolejność dni i posiłków można zamieniać:

  • Rygorystycznie wyeliminuj z diety cukier
  • Nigdy nie łącz w jednym posiłku produktów o wysokim indeksie glikemicznym z tłuszczami
  • Unikaj jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych: pełnego mleka, czekolady, awokado, wątróbki, orzechów laskowych, herbatników
  • Jedz chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie
  • Wyeliminuj z diety ziemniaki i biały ryż
  • Jeśli makaron, to tylko z pszenicy durum, razowy i koniecznie krótko gotowany
  • Owoce jedz oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką
  • Alkohol pij w minimalnych ilościach
  • Unikaj mocnej kawy i herbaty
  • Jedz co najmniej trzy razy dziennie, nie omijaj posiłków
  • W czasie posiłku nie pij wody, nie pij też bezpośrednio przed posiłkiem
  • Nie spiesz się, przeżuwaj dokładnie każdy kęs
  • Przygotowuj soki ze świeżych owoców w domu, bezpośrednio przed spożyciem
  • Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane
  • Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekaj trzy godziny, zanim zjesz coś zawierającego tłuszcze
  • Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekaj cztery godziny, zanim zjesz coś zawierającego węglowodany
  • Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp
  • Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną od 1,5 do 2 litrów dziennie
  • Korzystaj z obfitości świeżych ziół: koper, natka, szczypiorek, bazylia pobudzają trawienie, wzmacniają smak potraw.

Zakupy

Warzywa

Kupuj ich dużo, jedz w zasadzie bez ograniczeń: cebula, czosnek,
kapusta, seler, pietruszka, marchew, rzodkiewka, ogórki, szpinak,
sałata, szczypiorek, papryka, pomidory, kalafior, brokuły, grzyby,
cukinia, bakłażan, rośliny strączkowe, soczewica .

Owoce

Na nie uważaj. Jedz w niewielkich ilościach dwa razy dziennie i
koniecznie pół godziny przed właściwym posiłkiem. Wskazane są owoce
niesłodkie: kiwi, grejpfruty, kwaśne jabłka, pomarańcze, porzeczki,
agrest oraz dżemy bez cukru (z fruktozą). Nie łącz ich z innymi
produktami. Wyjątek stanowią: jagody, truskawki, jeżyny. Z tymi owocami
możesz zjeść jogurt o niskiej zawartości tłuszczu, niesłodzony.

 

Przykładowe menu

Dzień I
Śniadanie
Sok pomarańczowy, kiwi, kanapka z chleba pełnoziarnistego z tuńczykiem w sosie własnym, sałata z cytryną, herbata niesłodzona

Obiad
Cielęcina duszona z warzywami, ogórki kiszone, galaretka owocowa bez cukru

Kolacja
kurczak gotowany w warzywach, sok z marchwi

Dzień II
Śniadanie
Sok grejpfrutowy, chleb pełnoziarnisty z nisko słodzonym dżemem i chudym białym serem, herbata ziołowa, pieczone jabłko

Obiad
Gotowana pierś kurczaka, ogórki kiszone, galaretka owocowa bez cukru, herbata

Kolacja
Ryba duszona w warzywach, jogurt naturalny

Dzień III
Śniadanie
Sok jabłkowy, pomarańcza, musli z pełnych ziaren z mlekiem light

Obiad
Zupa ogórkowa bez tłuszczu, gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym i sosem pomidorowym

Kolacja
Kanapki z łososiem wędzonym, sałata z cytryną

Dzień IV
Śniadanie
Sok pomarańczowy, kiwi, jajko na miękko, wędzona pierś indyka, chudy twarożek, sałata, pomidor

Obiad
Zupa neapolitańska, ciemny ryż z sosem pieczarkowym z jogurtem, ogórki kiszone

Kolacja
Zupa krem z brokułów, pasta z wędzonej makreli pomidor, ogórek

Dzień V
Śniadanie
Sok z cytryny, maliny, jajecznica na pół łyżeczce oliwy z cebulą, pomidorem i papryką

Obiad
Rosół na skrzydełkach bez makaronu, puree z selera, kotlet z piersi kurczaka z grilla, surówka z kapusty pekińskiej

Kolacja
Biały chudy ser, szczypior, rzodkiewka, natka pietruszki, jogurt

Dzień VI
Śniadanie
Sok owocowy bez cukru, jabłko, płatki owsiane i otręby pszenne z jogurtem i białym serem

Obiad
Łosoś gotowany na parze z warzywami, sałata z kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny

Kolacja
Zupa jarzynowa bez marchwi, kilka plasterków chudej szynki z indyka, jogurt

Dzień VII
Śniadanie
Kiwi, maliny, truskawki, morele, jogurt, kawa z mlekiem

Obiad
Papryka faszerowana ciemnym ryżem i pieczarkami, zupa lub krem z porów, surówka z marchwi

Kolacja
Kalafior gotowany posypany świeżym koprem Uwaga: Soki owocowe i owoce zawsze jedz na czczo, przynajmniej pół godziny przed śniadaniem, a godzinę przed obiadem i kolacją lub trzy godziny po posiłku.

 

 

Zobacz również:

  1. Odchudzająca zupa
  2. Najczęstsze pułapki jedzeniowe
  3. Czy wiesz ile powinnaś ważyć?
  4. Jajka w dietach odchudzających
  5. Najgroźniejsze jedzenie świata


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Olej z pestek dyni BIO 100 ml
polskikoszyk.pl
Cena:
16,52 zł
Piękna pościel z satynowej bawełny
Zapewnia komfort snu i dodaje sypialni luksusu! Więcej wzorów na www.udekorujwnetrze.com
Cena:
95,00 zł
10% CBD naturalny olejek z kwiatów konopi
konopieizdrowie.pl
Cena:
579,90 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Powiększałyście usta?
Nie, ale skoro to Twój kompleks to chyba warto się odważyć...
Jak zająć dziecku czas
Najprościej dać tablet i niech gra:) Albo pograjcie np. w scrabble, czy państwa - miasta:)
Domowe sposoby na infekcje pochwy
Są zioła na takie problemy, ale jak to nawraca to lepiej jednak iść do lekarza...
Problemy ze snem
Nie wiem, czy wiesz ale na problem z bezsennością może mieć też swoje...
facebook