Cytrynowy truskawkowiec
Jest puszysty , lekko orzeźwiający, wyśmienity.
Składniki:
Spód ciasta:
220 g biszkoptów okrągłych
80 g rozpuszczonego masła
1 łyżka kakao
1 torebka cukru waniliowego
Masa truskawkowa:
500 g truskawek
1,5 szklanki cukru
2 jaja
1/2 szklanki soku z cytryny
1,5 łyżki otartej skórki z cytryny
2/3 szklanki mąki
cytrynki w rumie Eterno
Biszkopty kruszymy na pył, mieszamy z roztopionym masłem,kakao oraz cukrem waniliowym.
Wykładamy na dno formy o boku 24 cm ( u mnie tortownica z kominem) wysmarowanej tłuszczem , dociskamy i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Truskawki myjemy i miksujemy w blenderze.
Dodajemy cukier, miksujemy do połączenia.
Następnie dodajemy mąkę, miksujemy na gładką masę.
Na końcu dodajemy jajka, sok i skórkę z cytryny.
Miksujemy dokładnie i wylewamy na spód.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika układamy plastry cytrynek na wierzchu Cytrynowca.
Po ostygnięciu wkładamy na kilka godzin do lodówki.