Mówi się, że cytryna zawiera mnóstwo witaminy C, jednak jest to duże uogólnienie, ponieważ jej właściwości na tym się nie kończą. Wystarczy skórka z cytryny, aby załagodzić bóle stawów oraz stany zapalne. Większość ludzi odrzuca najważniejszą część cytryny jaką jest skórka, a to właśnie ona posiada aż 10 razy więcej witaminy C.
Cytryna doceniana jest już od czasów starożytnych nie tylko w celach kulinarnych, ale i kosmetycznych oraz leczniczych. Jej substancje przeciwzapalne idealnie działają przy bólu stawów. Skórka cytryny zawiera olejki esencjonalne, które usprawniają naczynia krwionośne i działają przeciwzapalnie. Posiada również kwasy organiczne, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy i kwas mrówkowy. Dodatkowo skórka z cytryny jest źródłem wapnia, potasu i żelaza, a także trzech rodzajów minerałów, które wzmacniają kości, mięśnie i stawy. Warto jednak nie wyrzucać skórki do kosza i przygotować z niej domowe lekarstwo.
Sposoby leczenia
Sposób I
Składniki:
- 1 szklanka ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (200g)
- 2 duże cytryny
- 5 liści eukaliptusa
- szklana butelka lub słoik z pokrywką
- 2 czyste bandaże lub gaza
- folia spożywcza
Przygotowanie:
Na początku obierz cytryny, posiekaj skórkę i włóż ją do słoika. Teraz dodaj oliwę oraz pokrojone liście eukaliptusa. Następnie zamknij słoik i odłóż go w chłodne i ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie odfiltruj zawartość słoika przez szmatkę. Bandaż należy owinąć folią spożywczą i wełnianym szalikiem. Odczekaj całą noc i powtarzaj leczenie trzy razy w tygodniu.
Sposób II
Składniki:
- cytryna
- tarka
- bandaż
Przygotowanie:
Skórkę należy zetrzeć na tarce o małych oczkach, ale tylko żółtą część. Następnie przyłóż skórkę bezpośrednio w miejscu odczuwania bólu i zawiń bandażem. Pozostaw na 2 godziny.