Co jeść, aby mieć szczupłą talię?

19 sierpnia 2013, dodał: paola321
Artykuł zewnętrzny

Szczupła talia i płaski brzuszek to marzenie każdej kobiety. Zwłaszcza w okresie wakacyjnym walczymy o zrzucenie każdego centymetra z brzucha. Kto powiedział, że nie można smacznie jeść i jednocześnie uzyskać płaskiego brzucha? Ćwiczenia ćwiczeniami, ale praca nad brzuchem i talią zaczyna się w kuchni. Zapraszam do lektury!

 

1. Błonnikimages

Błonnik przyspiesza przemianę materii, metabolizm, tak więc pozwala o wiele szybciej spalić to, co zjadłaś. Błonnik jest niezbędny w codziennej diecie, a jeśli zależy Ci na płaskim brzuchu, powinnaś spożywać go więcej. Błonnik jest naturalnym składnikiem warzyw, owoców, zbóż i nasion.

Źródła błonnika: ciemny makaron, kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo, otręby, fasola, soja, czerwona kapusta, marchew, orzechy, suszone owoce, jabłka, gruszki, truskawki, porzeczki.

 

2. Beta – karoten

Produkty o wysokiej zawartości beta – karotenu zmniejszają odkładanie tłuszczu w okolicach talii i brzucha. Na rynku dostępne są tabletki z beta – karotenem, ale czy ich łykanie jest konieczne? Jest wiele smacznych produktów spożywczych, które zawierają ten cenny składnik. Beta – karoten  to barwnik występujący w żółtych i pomarańczowych owocach oraz zielonych warzywach liściastych.

Źródła beta – karotenu: marchew, dynia, pomidory, morele, brzoskwinie, melon, mango, szpinak, kalafior, brokuły, szparagi, groszek, suszone śliwki, sałata, wiśnie, włoska kapusta.

 

3. Kwasy omega – 3

Te kwasy tłuszczone usprawniają oczyszczanie organizmu z toksyn i złogów, a co za tym idzie, przyczyniają się do zachowania płaskiego brzucha. Wspomagają również procesy trawienne i przyspieszają metabolizm. Są również odpowiedzialny za redukcję tkanki tłuszczowej i hamowanie powstawania nowej.

Źródła kwasów omega – 3: łosoś, sardynki, makrela, pstrąg, dorsz, małże, ostrygi, krewetki, olej rzepakowy, nasiona lnu, orzechy, produkty sojowe, migdały, masło, pestki dyni, jajka, mięso, olej z dzikiej róży.

 

images

4. Białko

Białko odgrywa ważną rolę w organizmie – buduje tkanki i narządy. Jemu zawdzięczamy prawidłowe procesy trawienne organizmu. Białko buduje „rusztowanie” ciała, dbając, aby nasza skóra była napięta i jędrna.  Dlatego tak ważne jest, aby codziennie dostarczać sobie białka – osoby na diecie odchudzającej powinny spożywać 1,2 g białka na każdy kilogram ciała.

Źródła białka: mięso, jaja, nabiał, ryby, mleko i jego przetwory, fasola, soja, migdały, pistacje, tofu, nasiona lnu, sezamu i słonecznika, naturalne kakao w proszku, czosnek, cebula.

 

 zobacz również:

  1. Jak trenować z hula hop?
  2. Crunch – piękny brzuszek w 8 minut!
  3. Jakie wybrać hula-hop?
  4.  Jak wyrobić sobie talię osy?

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz