Ciecierzyca – różne dania i właściwości zdrowotne cieciorki

31 maja 2016, dodał: blairose
Artykuł zewnętrzny

Ciecierzyca to inaczej cieciorka lub groch włoski. Jest bogata w białko, więc jest zalecana osobom niejedzącym mięsa. Znana jest najbardziej w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego oraz Bliskiego Wschodu. Jest głównym składnikiem popularnego humusu. Ma wiele właściwości zdrowotnych, a ponadto jest uważana za afrodyzjak.

Białko zawarte w ciecierzycy dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Obniża poziom ”złego cholesterolu” oraz ciśnienie krwi, dzięki zawartości potasu. Jest również bogata w błonnik, co sprzyja przy zaparciach. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą po nią sięgać osoby z cukrzycą.

Ciecierzyca na odchudzanie?

Zawarty błonnik w ciecierzycy zaspokaja uczucie sytości na długi czas. Dodatkowo zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu. Jednak ciecierzyca nie jest niskokaloryczna, ale może być włączona do diety nawet przy odchudzaniu.

 

Humus to pasta z gotowanej ciecierzycy, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, czy wafli ryżowych. Zaczynamy od namoczenia ziarenek cieciorki z łyżką sody oczyszczonej przez całą noc.

Hummus

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy,
  • 200 g pasty z sezamu,
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte praską),
  • 4 łyżki soku z limonek (ewentualnie z cytryny),
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • oliwa (ekstra vergine),
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól,
  • pieprz Cayenne do smaku
Przygotowanie: Ciecierzycę po namoczeniu na noc gotować do miękkości. Odcedzić, pozostawiając wodę z gotowania. Zmiksować ciecierzycę na gładką masę. Do tak powstałej masy dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody z gotowania i oliwę. Doprawić do smaku. Podawać oblany z wierzchu obficie oliwą.

Cieciorka w pomidorach z jarmużem

 

jjjj

Cieciorka sama w sobie jest mało wyrazista w smaku, troszkę przypomina nasz groch, choć jest delikatniejsza. Doskonale więc komponuje się z lekko kwaskowatymi i wyrazistymi warzywami np: pomidorami, to połączenie idealne! Poniżej dość klasyczny przepis na cieciorkę w pomidorach, ale wzbogacony odrobiną jarmużu, który można zastąpić świeżym szpinakiem.

składniki:

 

  • 400 gram ugotowanej cieciorki lub z puszki
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • pęczek jarmużu lub szpinaku
  • 4 pomidory lub puszka pomidorów

 

Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek pokrojony w kostkę. Dodajemy pomidory (obrane ze skórki), umyty jarmuż i wszystko razem dusimy. Dodajemy cieciorkę, doprawiamy do smaku (pieprz, sól, kmin rzymski, pieprz cytrynowy). Gotowe!

 

Cieciorka z dynią i szpinakiem z orzechami

Chickpea, pumpkin, spinach and walnut estofado

składniki:

 

  • puszka cieciorki
  • jedna mała dynia
  • bulion warzywny
  • kilka liści szpinaku baby
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 gram orzechów włoskich
  • puszka pomidorów
  • olej do smażenia
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka czerwona

 

W dużym rondlu podsmażyć cebulkę, dodać czosnek, dynię pokrojoną w kostkę około 2 cm, całość dusić 10 minut podlewając bulionem. Dodać odsączoną cieciorkę, szpinak oraz pomidory, całość dusić kilka minut, przyprawić do smaku, podawać posypane orzeszkami.

 

Sałatka z pieczoną cieciorką i fetą

salatka

składniki:

  • 300 gram ugotowanej cieciorki
  • feta
  • cytryna
  • kilka listków mięty
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól
  • oliwa

 

Cieciorkę wymieszać z kilkoma łyżeczkami oliwy, przyprawić do smaku i zapiec w piekarniku około 15 minut. Po ostudzeniu dodać fetę drobno pokruszoną, zmiażdżony czosnek,  skropić cytryną, posypać listkami mięty.

Cieciorka w pomidorowym sosie z chorizo i  jajkami

jajka

Połączenie cieciorki z jajkami to bardzo pożywna propozycja na szybki obiad. Pomidorowy, pikantny sos przełamuje monotonny smak i podkręca fantazję tego dania.

składniki:

  • 2 puszki cieciorki
  • 4 jaja
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • cebula
  • mała papryczka chili
  • 125 ml pomidorowej pasty
  • 6 plasterków salami lub kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

W dużym rondu rozgrzać olej, podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę, czosnek i chili  i całość chwilkę smażyć.  Dodać cieciorkę, pomidorową pastę (passatę) , doprawić do smaku. Zrobić 4 wgłębienia, w które wbić jajka, przykryć pokrywą aby jaja się ścięły, posolić. Całość posypać obficie natką pietruszki, podawać danie  gorące!

Ciecierzyca po chińsku

chinska

 

  • 200 g ciecierzyca
  • 200 g makaron
  • 2 pl awokado
  • 2 szt pieczarki
  • 3 szt grzybki mun
  • 3 łyżki sezam
  • 1 szt marchew
  • 1 garść kiełki rzodkiewki
  • 1/3 szt seler
  • 1 szt cebula
  • 1 łyżka sos sojowy
  • 3 łyżki sos słodko-kwaśny
  • 1 łyżka woda
  • 4 ząbki czosnek
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej

 

Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na noc. Gotuję ciecierzycę przez 1,5 godziny. Marchew oraz seler ścieram na tarce, cebulę, grzyby mun i pieczarki kroję w kostkę, wszystko podsmażam w woku. Dodaję sos sojowy, przyprawę chińską, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam, smażę 10 minut. Dodaję ugotowaną ciecierzycę, mieszam. Zaczynam gotować makaron do woka (3 minuty od momentu wrzenia). Do patelni dodaję sos słodko-kwaśny. Stopniowo szklankę wody i jeszcze chwilę gotuję aż mam sos. Nakładam makaron i mieszam. Nakładam na talerz, posypuję pokrojonym w kostkę awokado, sezamem i kiełkami.

Źródło: gotujzgulgotkiem.blogspot.com

 

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej  z sosem jogurtowym

kotlety

Składniki (na 3 porcje):

szklanka kaszy jaglanej
szklanka ciecierzycy
2 szklanki wody
mała cebula (polecam czerwoną)
1-2 ząbki czosnku
koperek
liść laurowy
1-2 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc.
Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą a następnie wrzątkiem (aby pozbyć się goryczy). Zagotowujemy dwie szklanki wody, wsypujemy kaszę i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy 10-15 minut do momentu wchłonięcia wody.
Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia.
Z przestudzonej kaszy wyjmujemy liść oraz ziele a dodajemy ciecierzycę, posiekaną cebulę, czosnek oraz koperek. Całość blendujemy, lecz niekoniecznie na gładką masę.
Z przygotowanej masy lepimy kotlety (najlepiej zwilżonymi dłońmi) i umieszczamy na papierze/folii do pieczenia.
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).

Podajemy z sosem jogurtowym zrobionym ze szklanki jogurtu greckiego, łyżki majonezu, 2 ząbków czosnku z dodatkiem natki pietruszki lub mięty i przyprawionym solą i pieprzem.
autor: Iwona

Ciecierzyca w zielonym sosie

sos

Składniki:

ciecierzyca 200g
szpinak mrożony 450g
mascarpone
cebula
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki mleka
rukola 3 duże garście
2 piersi z kurczaka
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
makaron jajeczny
olej rzepakowy
ząbek czosnku
sól
pieprz
chili
Ciecierzycę namaczam w wodzie najlepiej na całą noc – ok 12 godzin. Piersi z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę aby ładnie komponowała się z ciecierzycą. Wrzucam mięso do woka na rozgrzany olej, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam. Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i wrzucam do mięsa. Dorzucam szpinak. Mieszam. Rukolę opłukuję pod wodą, siekam lekko nożem i dodaję do reszty. Gdy składniki się w miarę połączą ponownie doprawiam solą i pieprzem oraz chili. Dodaję ciecierzycę i wyciskam ząbek czosnku i dodaję do reszty. Dodaję ser mascarpone i mieszam ciągle podsmażając. Orzechy siekam nożem lub można je również zmasakrować blenderem i dodaję do reszty. Całość mieszam i aby sos nie był zbytnio gęsty dolewam mleka. Można dodać więcej mleka w zależności od tego jak bardzo gęsty sos lubicie. Całość doprawiam chili aby danie było dość pikantne.

autor: elficzna.blogspot.com

 

zobacz również:

 

  1. Ciecierzyca, cieciorka – pomysłowe przepisy
  2. Bakaliowy kuskus z kurczakiem i ciecierzycą
  3. Grillowana ośmiornica z ciecierzycą
  4. Grillowane krewetki z ciecierzycą