Bakaliowy kuskus z kurczakiem i ciecierzycą

29 maja 2010, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

3 szklanki bulionu z kurczaka
400 g kaszy kuskus
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
puszka ciecierzycy
garść suszonych moreli
dwie garście rodzynek
biała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka curry
sól
pieprz

Przygotowanie:

– Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski, zalewamy bulionem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem.
– Na patelni z oliwą z oliwek extra vergine podsmażamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
– Następnie dodajemy umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy do smażonej cebuli. Obrane i umyte marchewki kroimy w skośne plastry i dodajemy do kurczaka z cebulą. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie, a marchewki al dente.
– W między czasie moczymy rodzynki i morele w gorącej wodzie, by napęczniały. Po tym czasie osączamy bakalie z wody i dodajemy wraz z osączoną ciecierzycą do kurczaka. Mieszamy delikatnie i dusimy przez chwilę, aby wszystkie składniki zostały obtoczone przez aromatyczny sos curry. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy. Tak przygotowanego kurczaka z marchewką, ciecierzycą i bakaliami dodajemy do kaszy kuskus, mieszamy. Odstawiamy.

Potrawę można traktować jako doskonałą propozycję dania głównego jak i sałatki aromatycznej (wówczas musi pozostać w lodówce minimum 5 godzin).