Grillowane krewetki z ciecierzycą

2 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Grillowane krewetki z ciecierzycą

Składniki:

4 do 5 dużych surowych krewetek
¼ funta szynki
2 szklanki suszonej ciecierzycy (namoczonej na noc)
2 łyżki oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku
1 szalotka
2 łyżki drobno posiekanej bazylii
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
5 gałązek świeżego tymianku, posiekanego
4 liście laurowe
1 szklanka białego wina
2 szklanki pomidorów, posiekanych
1 kubek parmezanu
sól i pieprz do smaku
1 szklanka świeżych jagód
1 i ½ szklanki wody
¾ szklanki cukru
1 i ½ szklanki białego wina
1 łyżka masła
skrobia kukurydziana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Obrać krewetki, pozostawiając ogony, oczyścić, umyć w zimnej wodzie. Cienkie plasterki boczku owinąć wokół krewetek. Nabić krewetki na patyczki do szaszłyków. Posypać pieprzem. Grillować na średnim ogniu ok. 6 min. na każdej stronie. W garnku wymieszać 2 filiżanki odmoczonej ciecierzycy, oliwę z oliwek, 6 całych ząbków czosnku i 1 posiekaną szalotkę, czarny pieprz i 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, pietruszki, 5 gałązek świeżego tymianku i całe cztery liście laurowe. Dodać szklankę białego wina, 2 filiżanki świeżych pomidorów. Przykryć i gotować powoli przez około 3-4 godzin. Dodać sól, a pod koniec gotowania parmezan. Zdjąć z ognia dodać 1 łyżkę masła i sos jagodowy. Sosem jagodowy: wymieszać świeże jagody, pół szklanki wody, ¾ szklanki cukru i około pół filiżanki białego wina. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Następnie zmiksować. Być może będzie trzeba dodać odrobinę skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu.