Grillowana ośmiornica z ciecierzycą

9 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowana ośmiornica z ciecierzycą
Bulion składniki:
6 szklanek wody
2 szklanki octu
1 mała cebula pokrojona w ćwiartki
1 liść laurowy
2 łyżki czarnego pieprzu
1/2 cytryny
3 pocięte łodygi pietruszki
2 łyżki soli
Sałatka składniki:
1 mała i średnia ośmiornica, ugotowana w bulionie
1 szklanka gotowanej ciecierzycy
4 szklanki ugotowanej dzikiej rukoli
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka syropu z agawy i papryki
1/2 cytryny
4 łyżki oleju
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wymieszać składniki bulionu w garnku i doprowadzić do wrzenia. Włożyć ośmiornicę, zmniejszyć ogień i gotować na  przez 15 min. (w zależności od wielkości). Wyjąć ośmiornicę i osuszyć. Stopić masło w rondelku i dodać cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać rosół i przykryć, gotować do miękkości i odparowania cieczy. Zdjąć pokrywę i dodać syrop z agawy. Wymieszać ciecierzycę z rukolą i papryką w misce i dodać skórkę z cytryny oraz vinaigrette. Położyć na półmisku. Ozdobić cebulą i pietruszką. Ośmiornicę skropić cytryną i oliwą, podzielić na kawałki i grillować przez ok. 5 min. Położyć na sałatce.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...