Ciasto rafaello na krakersach z masą kokosową
Artykuł zewnętrzny
Rafaello kojarzy nam się z pysznymi kulkami obtoczonymi we wiórkach kokosowych, które kupujemy najczęściej gotowe lub robimy we własnym zakresie. Tym razem pokusiliśmy się o przepis na bazie krakersów, czyli wystarczy zakupić gotowe słone herbatniki i przełożyć je kremem kokosowym, w ten sposób powstanie ciekawa fuzja smaków: słonego ze słodkim.
składniki:
400 gram krakersów
600 ml mleka 3 %
100 gram cukru białego
3 łyżki pszennej mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
50 gram białej czekolady
250 gram masła
150 gram wiórków kokosowych
Około 300 ml mleka zagotowujemy, resztę mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem, masę wlewamy do gotującego się mleka i robimy krem. Po zagotowaniu dodajemy białą czekolad i odstawiamy na 3 minuty na bok. Potem mieszamy raz jeszcze, aby czekolada dobrze połączyła się z masą budyniową.
Miksujemy chwilkę masło, dodajemy je do masy budyniowej, miksujemy na gładki krem. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Blaszkę o wymiarach około 24 x 28 cm układamy krakersy, na nie wykładamy krem i tak na przemian, całość dekorujemy wiórkami kokosowymi.