Ciasta z rabarbarem różne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ciasta z rabarbarem różne przepisy

17 maja 2023, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Rabarbar to jedna z tych roślin, które kojarzą się z dzieciństwem, głównie z kompotem serwowanym w upalny dzień.  Pod wpływem wysokiej temperatury, jakiej rabarbar jest poddawany w trakcie pieczenia, nabiera właściwości przeciwnowotworowych. Są to naturalne przeciwutleniacze, wpływające również na wygląd skóry i stan komórek. Rabarbar zawiera witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń.

ciasto rabarbarowe

Korzeń rabarbaru to znane od wieków lekarstwo, które działa oczyszczająco i dezynfekująco na nasz przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit i pomaga walczyć z otyłością. W małej dawce powstrzymuje biegunki, zaś w dużej działa wręcz odwrotnie – ułatwia wypróżnianie. Pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie.

  ZBIÓR PRZEPISÓW Z WYKORZYSTANIEM RABARBARU

kruche ciasto z rabarbarem 

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Nadzienie:

  • 600 g rabarbaru
  • 400 g truskawek świeżych albo mrożonych
  • 1/2 + 3 łyżki cukru
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej albo kaszy manny
  • białko do posmarowania
  • forma do tarty 21-22cm

Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 1/2 szkl. cukru. Odstawiamy do puszczenia soku około 1-2 godziny ( można na dłużej).
Ciasto: Mąki mieszamy, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy.
Część ciasta wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu. Przykładamy dno formy i od jej brzegu mniej więcej 1 cm wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta łączymy z ciastem odłożonym. Na środku naszego koła wycinamy małą foremką wzorek. Jeśli nie mamy takich foremek wystarczy jak zrobimy  nacięcia nożem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przekładamy do wcześniej natłuszczonej formy do tarty. Dociskamy do brzegów, wyrównujemy, odrywamy resztki ciasta. Na ciasto kładziemy kawałek pergaminu na który wysypujemy fasolę albo groch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut.
Nadzienie: Rabarbar odsączamy na sitku, dodajemy pokrojone truskawki.
Wyjmujemy podpieczony spód, pozbywamy się grochu. Spód ciasta posypujemy bułką tartą (cienka warstwa wystarczy), wykładamy owoce, posypujemy 3 łyżkami cukru i delikatnie po całości doprawiamy cynamonem. Na owoce kładziemy wcześniej przygotowane koło, dociskamy delikatnie ciasto, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno! Z lodami śmietankowymi smakuje wybornie .

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

Proste ciasto z rabarbarem

ciacho

składniki:

– 2 szklanki mąki

– 3/4 szklanki cukru

– łyżeczka proszku do pieczenia

– pół kilograma rabarbaru

– 3/4 szklanki oleju

– 4 jaja

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Całość zmiksować, rabarbar pokroić na kawałki, posypać cukrem, położyć na wierzch ciasta. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni C.

Uwaga: zamiast oleju można użyć roztopionego masła 120 gram, wierzch ciasta można posypać prażonymi płatkami migdałów oraz cukrem pudrem.

Drożdżówka z rabarbarem

drożdżówka z rabarbarem

 Składniki na 0,5 kg mąki 

  • 0,5 kg mąki
  • 50 g masła
  • 30 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 270 ml mleka albo maślanki
  • szczypta soli

Kruszonka: 

  50 g masła temp. pokojowa

  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mielonych orzechów
  • 1 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 kg rabarbaru

Drożdże zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy do momentu ich rozpuszczenia. Wsypujemy łyżeczkę mąki i około 80 ml mleka albo maślanki mieszamy i czekamy do wyrośnięcia. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, na środku robimy dołek, wlewamy drożdże, przykrywamy mąką i czekamy chwilę. Następnie wkładamy żółtka, mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy masło i mleko. Chwilę mieszamy a następnie przy użyciu ręki delikatnie zagniatamy około 5 minut. Ciasto będzie bardzo delikatne i może przyklejać się do rąk. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Dużą blaszkę wykładamy pergaminem, natłuszczamy. Ręce oprószamy mąką i przekładamy ciasto do formy. Wierz delikatnie smarujemy mlekiem po to żeby miało ładny, złoty kolor. Rabarbar obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na cieście. Z podanych składników robimy kruszonkę i posypujemy wierzch ciasta. Odstawiamy je na 20-30 minut. Gdy podrośnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na złoty kolor około 40-60 minut.

Autor:  olainthekitchen.blogspot.com

Placek z budyniem i rabarbarem

 

placek z budyniem i rabarbarem

Składniki:

200g masła lub margaryny,
3 szklanki mąki pszennej,
jajko + 2 żółtka,
1  i  1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
4 łyżki śmietany 12%,
400g rabarbaru,
2 budynie waniliowe z cukrem,
3 szklanki mleka.

 

Przygotowanie

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, dodać jajko i żółtka, wsypać cukry. Dodać posiekane masło oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.

Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno przygotowanej formy o wym. 33x23cm, nakłuć widelcem.

Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę i rozłożyć równomiernie na cieście. Budyń ugotować na mleku, gorący wylać na rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec ok. 45 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Kruszaniec jabłkowo – rabarbarowy z bezą

  ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto:

200g masła lub margaryny,
3 szkl. mąki pszennej,
2 żółtka,
łyżeczka octu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżki śmietany 12%.

Mąkę przesiać z proszkiem, zrobić dołek, dodać żółtka, cukier puder oraz ocet i śmietanę. Na koniec dodać posiekane masło, zagnieść gładkie elastyczne ciasto, uformować kulę i podzielić na pół. Obie części zawinąć w folię spożywczą, jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika.

Następnie ciastem z lodówki wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm, nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 180st.

 Owoce:

600 g jabłek,

400 g rabarbaru,

3/4 szkl. cukru,

sok z 1/2 cytryny,

2 cukry waniliowe,

łyżeczka cynamonu.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15min, by puściły sok. Rabarbar oczyścić. Owoce wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać jednym cukrem waniliowym, cynamonem i zwykłym cukrem.

 

Beza:

6 białek,

1/2 szkl. cukru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

łyżka mąki ziemniaczanej.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką. Ubite białka wyłożyć na owoce. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć zamrożone ciasto. Wierzch posypać drugim cukrem waniliowym. Piec ok. 40min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką

 Ciasto:

jajko,
150g masła lub margaryny,
300g mąki pszennej,
3 łyżki cukru pudru,
4 łyżki śmietany 12%.

 Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jajko. Następnie dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st.

Masa owocowa:

1/2 kg jabłek,

1/2 kg rabarbaru,

3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków,

czubata łyżka mąki pszennej,

czubata łyżka mąki ziemniaczanej,

łyżeczka cynamonu.

 Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, rabarbar oczyścić. Pokroić w kostkę. Zmieszać  z cukrem, mąkami oraz cynamonem. Odstawić na 15min, by owoce puściły sok. Następnie wyłożyć na podpieczony spód.

Kruszonka:

1 i 1/2 szkl. płatków owsianych,

1/4 szkl. cukru,

60g masła lub margaryny,

1/2 łyżeczki cynamonu.

 Masło stopić, wraz z cukrem, płatkami cynamonem przełożyć do blendera i zmiksować. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40-25min w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Sernik z rabarbarem i truskawkami

sernik z rabarbarem

Spód:

200g herbatników,
100g masła lub margaryny,
30g gorzkiej czekolady.

Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.

Masa serowa:

1kg półtłustego twarogu,
100g białej czekolady,
3 jajka,
3 łyżki budyniu truskawkowego,
250g cukru,
70g masła lub margaryny,
3 czubate łyżki śmietanki 30%,
5 łodyg rabarbaru,
100g truskawek,
czubata łyżka cukru pudru.

Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus.

Ser zemleć, dodać cukier, rozkłócone jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać na blaszkę. Na wierzchu rozprowadzić gotowy mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy. Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90min w temp. 120st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Sernik należy przechowywać w lodówce.

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Ciasto serowe z rabarbarem

  ciasto serowe z rabarbarem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200g serka kanapkowo – sernikowego (użyłam Wieluń)
  • laska wanilii,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 400g rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru.

Ser utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli, nasionami wanilii, mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru. Rozłożyć równomiernie na cieście.

Nadzienie:

  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki śmietany 18%,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru.

Jajka zmiksować ze śmietaną, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wylać na wierzch ciasta. Piec około 60 minut w temp. 180st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Autor:   z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Babeczki z puree rabarbarowym

 babeczki z rabarbarem

 Składniki na 15 sztuk:

  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 90 g masła (roztopione i ostudzone)
  • 60 ml oleju
  • 150 ml zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól wszystko razem dokładnie mieszamy.
W innej misce mieszamy jajka i śmietanę. W trzeciej misce mieszamy masło, olej i wodę.
Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, cały czas mieszamy i dodajemy mieszankę jajeczno-śmietanową. Dokładnie mieszamy.

Puree rabarbarowe.

  • około 0,5 kg rabarbaru
  • 4-6 łyżek cukru
  • 50 ml wody

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier. Papkę przekładamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego puree.

Wykonanie babeczek:

Na dno foremek wkładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy łyżeczkę puree i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Babeczki pieczemy około 20 minut w 180*C.

Krem:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • śmietan-fix albo 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody.
  • 2 łyżki puree z rabarbaru

Ubijamy śmietanę dodajemy cukier, śmietan-fix i puree. Kremem dekorujemy babeczki.

Autor:   olainthekitchen.blogspot.com

Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową

babeczki z rabarb. i bud 2!!

 Ciasto:

55g  masła lub margaryny,

jajko,

120g cukru drobnego do wypieków,

bardzo czubata szkl. mąki pszennej,

180 ml śmietany 18%,

łyżeczka ekstraktu waniliowego,

łyżeczka proszku do pieczenia,

łyżeczka sody oczyszczonej,

2 duże łodygi rabarbaru.

Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch, dodać jajko. Następnie powoli dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Na sam koniec wmieszać pokrojony w kosteczkę rabarbar. Foremki na babeczki (12 szt) napełnić ciastem do 3/4 wys. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Ostudzić.

Odkroić górną część każdej babeczki.

Budyń:

300 ml mleka,

3 żółtka,

3 op. cukru waniliowego (po16g),

4 łyżki mąki pszennej,

3 łyżki mąki ziemniaczanej.

1/4 szkl. mleka utrzeć z mąkami, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia. Wlać mleko z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować i gotować ok. 1 min. Ostudzić. Masą napełnić babeczki, przykryć odciętą częścią i oprószyć cukrem pudrem. 

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Otrębowe muffiny z rabarbarem i orzechami 

otr. muffiny

składniki:

2 szklanki mąki pszennej
szklanka otrąb (ew. zarodków pszennych)
szklanka kefiru (maślanki lub jogurtu)
1 jajko
1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
200g surowego rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru (zamiennie ksylitol lub syrop ze stewii)
odrobina wanilii i/lub cynamonu

W jednym naczyniu połącz składniki mokre: olej, jajko i kefir. W drugim naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, sodę, otręby oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj zawartość obu naczyń, następnie dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i posiekane orzechy. Formę do muffin wyłóż papilotkami, nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Piecz około 25 – 30 minut w temperaturze 190ºC (do suchego patyczka).

Ostudź muffiny na kratce.

Mus rabarbarowy z gęstym jogurtem

 mus rabarbarowy

Do przyrządzenia tego sezonowego deseru potrzeba:

dwie łyżki duszonego rabarbaru (z cukrem lub w wersji zdrowszej ze stewią)
mus truskawkowy
gęsty jogurt z odrobiną wanilii
orzechy włoskie do posypania

Proporcje dowolne, przed podaniem deser (lub wszystkie jego komponenty) warto porządnie schłodzić.

DUSZONY RABARBAR:

Umyte i oczyszczone łodygi rabarbaru kroimy do garnka i dusimy pod przykryciem aż puści sok, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy aż do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec dodajemy cukier, stewię lub ksylitol. Zamykamy w słoiki lub chłodzimy i zużywamy w ciągu najbliższych kilku dni.

MUS TRUSKAWKOWY

Truskawki czyścimy i szybko myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę.

Lody rabarbarowo – truskawkowe

lody

Składniki:

250ml śmietanki 30%,
1/2 kg rabarbaru,
200g świeżych truskawek,
100g drobnego cukru.

Przygotowanie

Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę, zalać szklanką wody, dodać cukier, gotować ok. 10min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić i zblendować. Zmiksować z zimną śmietanką, przelać do pojemnika, zamknąć i wstawić na 2 godz do zamrażalnika. Ponownie zmiksować przy pomocy blendera i zamrozić na kolejne 2 godziny. Po dwóch godzinach po raz ostatni zmiksować lody, dodać pokrojone w kosteczkę truskawki, wymieszać i wstawić na całą noc do zamrażalnika. Łyżką do lodów nakładać porcje do pucharków lub wafelków waflowych. Najlepiej wyjąć lody na 30minut przed podaniem, by nie były takie zimne:)

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Pancakes rabarbarowo – truskawkowe 

 pancakes rabarbarowo-tr!

Składniki:

czubata szkl. mąki pszennej,
1 szkl. maślanki,
jajko,
2 łyżki cukru pudru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki miodu,
20g masła,
2 łodygi rabarbaru,
10 dużych świeżych truskawek.

Przygotowanie

Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Rabarbar oczyścić, z truskawek usunąć szypułki, pokroić w kosteczkę, dodać do suchych składników, wymieszać. W osobnej miseczce zmieszać mokre produkty: rozkłócone jajko, maślankę, miód i stopione, lekko przestudzone masło. Połączyć z suchymi składnikami, delikatnie wymieszać. Smażyć na odrobinie rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami.

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Zupa z rabarbaru zupa

 

składniki:

1/2 kg rabarbaru

250 g cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

100 g białego sera

grzanki z bułki grahamki

goździki

1,5 litra wody, ew. śmietanka

Rabarbar umyć i oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zalać szklanką wody. Ugotować do miękkości, a następnie przetrzeć lub zmiksować blenderem. Dodać  resztę wody, goździki oraz cukier i zagotować. Do wrzącej wody dodać zawiesinę z mąki ziemniaczanej i odrobiny zimnej wody. Ostudzić. Podawać z białym serem pokrojonym w kostkę oraz grzankami i (opcjonalnie) ze śmietanką.

Konfitura rabarbarowo – truskawkowa

  dzem

Składniki:

1 i 1/2 kg truskawek,
1/2 kg rabarbaru,
1,20kg cukru,
pomarańcza.

Przygotowanie

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Rabarbar oczyścić, umyć pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, wyszorować. Zetrzeć skórkę z 1/4 pomarańczy i wycisnąć sok z całej pomarańczy. Dodać do owoców. Gotować ok. godziny na małym ogniu. Odstawić na całą noc, następnego dnia gotować kolejną godzinę na małym ogniu. Przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 3 minuty.

Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

zobacz również:

  1. Słodkie tarty na różne sposoby – przepisy

  2. Domowe wypieki – przepisy na smaczne ciasta

  3. Przepis na gofry – na słodko i słono, różne pomysły!

  4. Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz