Ciasta z biszkoptami i ciastka biszkoptowe – różne przepisy na lato!

7 sierpnia 2018, dodał: niissley90
Artykuł zewnętrzny

Ciasta i ciasteczka biszkoptowe to najlepszy sposób na przygotowanie przepysznych deserów, które z pewnością przypadną do gustu niejednemu łakomczuchowi. Puszyste, mięciutkie i idealnie komponujące się z owocami, kremami oraz galaretką. Taki właśnie jest biszkopt, który można przygotować na kilka sposobów. Jakie zatem cuda można wyczarować w kuchennym zaciszu?

Tiramisu


Składniki:

250g podłużnych biszkoptów
500g sera mascarpone
4 jajka średniej wielkości
250ml espresso
50g cukru pudru
7 łyżek likieru Amaretto
kakao do posypania
szczypta soli

Przygotowanie:

Espresso zaparzyć, wlać amaretto, po czym przelać do szerokiego naczynia, w którym będzie można wygodnie moczyć biszkopty. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie do żółtek dodać serek mascarpone miksując jeszcze przez chwilę. Do białek dodać odrobinę soli, po czym zmiksować całość na sztywną pianę, którą następnie wmieszać bardzo delikatnie do wcześniej przygotowanej masy. Biszkopty zanurzyć z obu stron w kawie, po czym ułożyć na blaszce jeden obok drugiego. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, na której następnie należy ułożyć drugą warstwę biszkoptów, po czym przykryć je kolejną warstwą masy. Tak przygotowane tiramisu umieścić na kilka godzin w lodówce, aby stężało. Przed podaniem wierzch posypać kakao.

Biszkopt z galaretką i truskawkami

Składniki:

Biszkopt:

po 1/2 szklanki mąki pszennej oraz ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kremowa:

1/2 litra śmietany 30%
3,5 łyżki cukru pudru
1 fix śmietanowy

Wierzch ciasta:

2 galaretki truskawkowe
kilkanaście sztuk świeżych truskawek

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, po czym zmiksować całość na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, po czym wymieszać delikatnie z wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie przelać do niej ciasto piekąc je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Śmietanę ubić, dodać cukier oraz fix śmietanowy i tak przygotowaną masę wylać na biszkopt układając na wierzchu truskawki. Galaretkę rozpuścić gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka ostygnie, należy wylać ją na wierzch ciasta, które następnie należy umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.

Sernik na zimno na biszkoptach

Składniki:

1 opakowanie śmietany 30% (ok. 18 dag)
2 łyżki cukru pudru
35 dag serka waniliowego homogenizowanego
1 łyżka żelatyny
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa
kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:

Śmietankę ubić, dodać cukier puder aż do momentu jego rozpuszczenia, po czym stopniowo dodawać serki waniliowe mieszając całość przez chwilę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (ok. 1 cm w szklance), przestudzić i wlać do masy serowej mieszając mikserem tak, aby nie powstały żadne grudki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, następnie ułożyć warstwami biszkopty, pokrojone w paseczki brzoskwinie, a także masę serową. Tak przygotowany sernik schłodzić w lodówce. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić dodając następnie ok. 1/2 szklanki soku z odsączonych brzoskwiń. Gdy galaretka zacznie tężnieć wyjąć z lodówki sernik, na którego wierzchu należy ułożyć pozostałe brzoskwinie, zalewając całość galaretkę.

Biszkopty z owocami i bitą śmietaną


Składniki:

120 g ciastek biszkoptowych
200 ml soku z żurawiny
po 100 g świeżych malin, truskawek, borówek
350g śmietany 30%

Przygotowanie:

Biszkopty zamoczyć w soku, po czym umieścić na brzegu wysokiej szklanki lub pucharka na lody. Śmietanę ubić, wyłożyć pomiędzy biszkoptami dodając owoce i polewając całość pozostałą częścią soku.

Rafaello


Składniki:

1,5 tabliczki białej czekolady
2 galaretki cytrynowe
200 g wiórek kokosowych
0,5 l śmietany 30%
2 opakowania podłużnych biszkoptów
1,2 szklanki likieru kokosowego
prażone migdały

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, czekoladę połamać na mniejsze kawałki, po czym wrzucić do galaretki do momentu całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę zmiksować dodając do niej tężejącą galaretkę, wsypując na sam koniec wiórki kokosowe. Na blaszce umieścić nasączone w likierze kokosowym biszkopty, wlać przygotowaną wcześniej masę posypując wierzch wiórkami kokosowymi oraz uprażonymi migdałami. Tak przygotowane ciasto umieścić w lodówce na około 2 godziny do momentu całkowitego zastygnięcia.

Przekładaniec z kremem custard i prażonymi migdałami


Składniki:

Krem:

3 żółtka
3 łyżki cukru
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki mąki pszennej
350 ml mleka
1/2 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

Pozostałe składniki:

biszkopty podłużne
uprażone migdały
cukier puder
likier migdałowy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki do przygotowania custardu podgrzać w garnku na dosyć małym ogniu mieszając całość do momentu zgęstnienia kremu, uważając na to, aby się nie zagotował. Na dnie tortownicy umieścić zamoczone w likierze migdałowym biszkopty wlewając następnie na nie przygotowany wcześniej krem. Następnie ułożyć drugą warstwę posypując całość cukrem pudrem oraz uprażonymi migdałami.

Eklerki z biszkoptów

Składniki:

kilka sztuk podłużnych biszkoptów
1 opakowanie śmietany 30%
po 1 łyżeczce cukru waniliowego oraz cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
0,5 łyżeczki oleju

Przygotowanie:

Do miski wrzucić śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder, po czym całość zmiksować na gładką masę. Biszkopty przekroić wzdłuż na dwie równe połówki. Spody posmarować przygotowaną masą, po czym nałożyć górę. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę dodając około 0,5 łyżeczki oleju. Tak przygotowaną płynną czekoladą posmarować wierzchnie części biszkoptów.

zobacz również:

Serniki z truskawkami – różne przepisy

Szybki i prosty przepis na lody

Ciasta bez pieczenia – przepisy

Zapiekanka z sera i kaszy manny czyli sernik inaczej