Ciasta świąteczne bez pieczenia

19 grudnia 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Na Święta zawsze mamy dużo do gotowania, a jeżeli dochodzi do tego jeszcze pieczenie ciast, to możemy nigdy nie wyjść z kuchni. 

ciasto swiateczne

Na szczęście mamy dla Was dobrą wiadomość ! Zebraliśmy przepisy na ciasta bez pieczenia, Szybko, pysznie i świątecznie.

Tarta żurawinowa

tarta zurawinowa

Co kupić?

Na spód

  • 120 g ciastek pełnoziarnistych
  • 1 łyżeczka imbiru (w proszku)
  • 1 szklanka orzechów pekan
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1 łyżka jasnego drobnego brązowego cukru

Nadzienie

  • 340 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
  • 200 g cukru + 100 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 duże jajka
  • 2 żółtka (z dużych jajek)
  • 2 łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryny
  • 125 ml (pół szklanki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 175 g masła, w temperaturze pokojowej

Do dekoracji

  • 100 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanka wody
  • cukier do obtoczenia żurawiny
  • otarta skórka z cytryny, na wierzch tarty

Przygotowanie:

Składniki na spód miksujemy do uzyskania konsystencji piasku. Przełóż ciasto do foremki ( najlepiej z wyjmowanym dnem i wysokiej ) wyrównaj, wyklep dno, a boki do połowy wysokości  foremki. Schłodź ciasto w lodówce.

Przygotowanie nadzienia zacznij od podgrzania żurawiny z 200 g cukru oraz wodą. Po ok 10 minutach powinien powstać dżem. Po ostudzeniu zmiksuj ją blenderem na gładkie puree i przeciśnij przez sitko, aby pozbyć się skórek. Teraz zagotuj żurawinowe puree z jajkami, żółtkami, 100 g cukru, skórką i sokiem z cytryny. Często mieszaj do zagotowania i zgęstnienia nadzienia. Teraz zdejmij garnek z ognia i dodaj masło, mieszając tak aby się rozpuściło.

Dekoracje wykonujemy podobnie do nadzienia. Żurawinę, 2 łyżki cukru i wodę należy umieścić w garnuszku i zagotować, tylko do momentu popękania żurawiny. Potem należy je odsączyć na sitku. Lekko przestudzić i obtoczyć w cukrze.

Schłodzony spód tarty wypełnij nadzieniem jeszcze ciepłym i ponownie wsadź do lodówki, najlepiej na noc.  Potem możesz udekorować żurawiną w cukrze i skórką z cytryny.

Sernik malinowy

sernik malinowy

Co kupić?

  • 100 g biszkoptów
  • 1 opakowanie galaretki malinowej (na 500 ml wody)
  • 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej (lub twarogu 3 x zmielonego)
  • 200 g malin + 300 g malin
  • 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej

Wierzch

  • 40 ml śmietany kremówki 36%
  • 120 g białej czekolady, posiekanej
  • 450 g malin
  • mini bezy do dekoracji

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzącej wody ( połowa zalecana na opakowaniu ) i odstaw do wystudzenia. Następnie 200 g malin przeciśnij przez sitko i wyrzuć pestki.  Tortownicę ok 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i na spodzie umieść biszkopty. Zmiksuj  płynną galaretkę, serek mascarpone, przetarte puree z malin i odstaw do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Teraz śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno i dodać do mieszanki malinowej.  Dodaj pozostałe maliny i przelej do torownicy. Odstaw do lodówki, aby całkowicie zgęstniało.

Teraz zabierz się za masę na wierzch. Śmietanę podgrzej i odstaw z ognia. Następnie dodaj białą czekoladę, odstaw na 2 minuty po czym wymieszaj, aby powstał gładki sos. Po wystudzeniu , ale zachowaniu płynności przelej na tartę  i udekoruj malinami oraz bezami.

Cappucino waniliowe

cappucicho z wanilia

 

 

Co kupić?

Składniki na warstwę dolną i górną:

  • ok. 300 g biszkoptów
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki gorącej wody (1 szklanka=250 ml)
  • 1/4 szklanki mleka

Składniki na masę:

  • 1000 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka ubitej śmietany 30%

Dodatkowo:

  • Kakao do posypania
  • Torownica o średnicy 25 cm

Przygotowanie:

Żelatynę wymieszaj z gorącą wodą, ale nie wrzącą i odstaw do wystudzenia. Biszkopty maczaj w kawie z mlekiem i ułóż na spodzie tortownicy. Serki waniliowe wymieszaj z 2 łyżeczkami kawy,dodaj żelatynę i całość zmiksuj. Potem dodaj bitą śmietanę i wymieszaj już szpatułką. Wyłóż masę na biszkopty i rozprowadź po całości. Na górę również połóż namoczone biszkopty.  Ciasto wstaw do lodówki, aby wszystko zgęstniało, a na koniec posyp kakaem.

Rolada z wafli

rolada z wafli

Co kupić?

  • 1 kostka masła (250 g)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 paczki herbatników petit beurre
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki czekolady w proszku lub 2 łyżki kakao
  • 5 listków wafli
  • suszona żurawina
  • rodzynki

Przygotowanie:

Roztop masło z czekoladą i dosyp czekoladę. Galaretki należy rozpuścić w dwóch szklankach wody. Następnie herbatniki i 3 listki wafla należy pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem, żurawiną i rodzynkami.  Potem do masy dodaj galaretki, ponownie wymieszaj i odstaw na chwilę, aby stężało.  Teraz trzeba zmiękczyć wafle. W tym celu połóż 2 listki wafli pomiędzy wilgotne ściereczki. Na takie wafle nałóż masę i je zwiń. Roladę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Pascha na szybko

pascha

Co kupić?

  • 500 g mielonego twarogu sernikowego
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 5-6 szt. suszonych moreli
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki płatków migdałowych do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka należy sparzyć i odseparować od żółtek. Następnie żółtka zmiksuj z serem oraz cukrem na gładką masę. Teraz rozetnij laskę wanilii i wydłub z niej nasiona. Posiekaj bakalie i dodaj je do masy serowej razem z ziarenkami wanilii. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do pucharków. Na patelni należy uprażyć płatki migdałów  i po wystudzeniu posypać nimi wierzch deseru. Możesz też przyozdobić malinami, lub innymi owocami  Podawaj schłodzone.

Ptasie mleczko z wiśniami

ptasie mleczko

Co kupić?

  • 3 galaretki wiśniowe
  • 2 waniliowe serki homogenizowane (po 150 g każdy)
  • mały słoik wiśni drylowanych w syropie
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • tarta czekolada lub prażone orzechy do posypania

Przygotowanie:

Dwie galaretki rozpuść w 0,5 gorącej wody  i odstaw do wystygnięcia. W momencie kiedy zaczną tężeć należy dodać serki homogenizowane i zmiksować całość. Potem przełóż je do pucharków i odstaw do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuść według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć ułóż po kilka wiśni w pucharku i zalej galaretką. Ponownie wstaw pucharki do lodówki. Śmietanę ubij  na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Przed podaniem udekoruj pucharki bitą śmietaną  i posyp tartą czekoladą lub prażonymi orzechami. Możesz wiśniowe dodatki zmienić np. na truskawkowe jeżeli wolisz.

zobacz również:

Przepisy na ciasta z orzechami

Ciasta bez pieczenia – przepisy

Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy

Świąteczne ciasta i wypieki

Najlepsze przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...