Ciasta świąteczne bez pieczenia

19 grudnia 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Na Święta zawsze mamy dużo do gotowania, a jeżeli dochodzi do tego jeszcze pieczenie ciast, to możemy nigdy nie wyjść z kuchni. 

ciasto swiateczne

Na szczęście mamy dla Was dobrą wiadomość ! Zebraliśmy przepisy na ciasta bez pieczenia, Szybko, pysznie i świątecznie.

Tarta żurawinowa

tarta zurawinowa

Co kupić?

Na spód

  • 120 g ciastek pełnoziarnistych
  • 1 łyżeczka imbiru (w proszku)
  • 1 szklanka orzechów pekan
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1 łyżka jasnego drobnego brązowego cukru

Nadzienie

  • 340 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
  • 200 g cukru + 100 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 duże jajka
  • 2 żółtka (z dużych jajek)
  • 2 łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryny
  • 125 ml (pół szklanki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 175 g masła, w temperaturze pokojowej

Do dekoracji

  • 100 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanka wody
  • cukier do obtoczenia żurawiny
  • otarta skórka z cytryny, na wierzch tarty

Przygotowanie:

Składniki na spód miksujemy do uzyskania konsystencji piasku. Przełóż ciasto do foremki ( najlepiej z wyjmowanym dnem i wysokiej ) wyrównaj, wyklep dno, a boki do połowy wysokości  foremki. Schłodź ciasto w lodówce.

Przygotowanie nadzienia zacznij od podgrzania żurawiny z 200 g cukru oraz wodą. Po ok 10 minutach powinien powstać dżem. Po ostudzeniu zmiksuj ją blenderem na gładkie puree i przeciśnij przez sitko, aby pozbyć się skórek. Teraz zagotuj żurawinowe puree z jajkami, żółtkami, 100 g cukru, skórką i sokiem z cytryny. Często mieszaj do zagotowania i zgęstnienia nadzienia. Teraz zdejmij garnek z ognia i dodaj masło, mieszając tak aby się rozpuściło.

Dekoracje wykonujemy podobnie do nadzienia. Żurawinę, 2 łyżki cukru i wodę należy umieścić w garnuszku i zagotować, tylko do momentu popękania żurawiny. Potem należy je odsączyć na sitku. Lekko przestudzić i obtoczyć w cukrze.

Schłodzony spód tarty wypełnij nadzieniem jeszcze ciepłym i ponownie wsadź do lodówki, najlepiej na noc.  Potem możesz udekorować żurawiną w cukrze i skórką z cytryny.

Sernik malinowy

sernik malinowy

Co kupić?

  • 100 g biszkoptów
  • 1 opakowanie galaretki malinowej (na 500 ml wody)
  • 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej (lub twarogu 3 x zmielonego)
  • 200 g malin + 300 g malin
  • 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej

Wierzch

  • 40 ml śmietany kremówki 36%
  • 120 g białej czekolady, posiekanej
  • 450 g malin
  • mini bezy do dekoracji

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzącej wody ( połowa zalecana na opakowaniu ) i odstaw do wystudzenia. Następnie 200 g malin przeciśnij przez sitko i wyrzuć pestki.  Tortownicę ok 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i na spodzie umieść biszkopty. Zmiksuj  płynną galaretkę, serek mascarpone, przetarte puree z malin i odstaw do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Teraz śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno i dodać do mieszanki malinowej.  Dodaj pozostałe maliny i przelej do torownicy. Odstaw do lodówki, aby całkowicie zgęstniało.

Teraz zabierz się za masę na wierzch. Śmietanę podgrzej i odstaw z ognia. Następnie dodaj białą czekoladę, odstaw na 2 minuty po czym wymieszaj, aby powstał gładki sos. Po wystudzeniu , ale zachowaniu płynności przelej na tartę  i udekoruj malinami oraz bezami.

Cappucino waniliowe

cappucicho z wanilia

 

 

Co kupić?

Składniki na warstwę dolną i górną:

  • ok. 300 g biszkoptów
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki gorącej wody (1 szklanka=250 ml)
  • 1/4 szklanki mleka

Składniki na masę:

  • 1000 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka ubitej śmietany 30%

Dodatkowo:

  • Kakao do posypania
  • Torownica o średnicy 25 cm

Przygotowanie:

Żelatynę wymieszaj z gorącą wodą, ale nie wrzącą i odstaw do wystudzenia. Biszkopty maczaj w kawie z mlekiem i ułóż na spodzie tortownicy. Serki waniliowe wymieszaj z 2 łyżeczkami kawy,dodaj żelatynę i całość zmiksuj. Potem dodaj bitą śmietanę i wymieszaj już szpatułką. Wyłóż masę na biszkopty i rozprowadź po całości. Na górę również połóż namoczone biszkopty.  Ciasto wstaw do lodówki, aby wszystko zgęstniało, a na koniec posyp kakaem.

Rolada z wafli

rolada z wafli

Co kupić?

  • 1 kostka masła (250 g)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 paczki herbatników petit beurre
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki czekolady w proszku lub 2 łyżki kakao
  • 5 listków wafli
  • suszona żurawina
  • rodzynki

Przygotowanie:

Roztop masło z czekoladą i dosyp czekoladę. Galaretki należy rozpuścić w dwóch szklankach wody. Następnie herbatniki i 3 listki wafla należy pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem, żurawiną i rodzynkami.  Potem do masy dodaj galaretki, ponownie wymieszaj i odstaw na chwilę, aby stężało.  Teraz trzeba zmiękczyć wafle. W tym celu połóż 2 listki wafli pomiędzy wilgotne ściereczki. Na takie wafle nałóż masę i je zwiń. Roladę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Pascha na szybko

pascha

Co kupić?

  • 500 g mielonego twarogu sernikowego
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 5-6 szt. suszonych moreli
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki płatków migdałowych do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka należy sparzyć i odseparować od żółtek. Następnie żółtka zmiksuj z serem oraz cukrem na gładką masę. Teraz rozetnij laskę wanilii i wydłub z niej nasiona. Posiekaj bakalie i dodaj je do masy serowej razem z ziarenkami wanilii. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do pucharków. Na patelni należy uprażyć płatki migdałów  i po wystudzeniu posypać nimi wierzch deseru. Możesz też przyozdobić malinami, lub innymi owocami  Podawaj schłodzone.

Ptasie mleczko z wiśniami

ptasie mleczko

Co kupić?

  • 3 galaretki wiśniowe
  • 2 waniliowe serki homogenizowane (po 150 g każdy)
  • mały słoik wiśni drylowanych w syropie
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • tarta czekolada lub prażone orzechy do posypania

Przygotowanie:

Dwie galaretki rozpuść w 0,5 gorącej wody  i odstaw do wystygnięcia. W momencie kiedy zaczną tężeć należy dodać serki homogenizowane i zmiksować całość. Potem przełóż je do pucharków i odstaw do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuść według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć ułóż po kilka wiśni w pucharku i zalej galaretką. Ponownie wstaw pucharki do lodówki. Śmietanę ubij  na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Przed podaniem udekoruj pucharki bitą śmietaną  i posyp tartą czekoladą lub prażonymi orzechami. Możesz wiśniowe dodatki zmienić np. na truskawkowe jeżeli wolisz.

zobacz również:

Przepisy na ciasta z orzechami

Ciasta bez pieczenia – przepisy

Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy

Świąteczne ciasta i wypieki

Najlepsze przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka