Ciasta świąteczne bez pieczenia
Na Święta zawsze mamy dużo do gotowania, a jeżeli dochodzi do tego jeszcze pieczenie ciast, to możemy nigdy nie wyjść z kuchni.
Na szczęście mamy dla Was dobrą wiadomość ! Zebraliśmy przepisy na ciasta bez pieczenia, Szybko, pysznie i świątecznie.
Tarta żurawinowa
Co kupić?
Na spód
- 120 g ciastek pełnoziarnistych
- 1 łyżeczka imbiru (w proszku)
- 1 szklanka orzechów pekan
- 60 g masła, roztopionego
- 1 łyżka jasnego drobnego brązowego cukru
Nadzienie
- 340 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
- 200 g cukru + 100 g cukru
- 1/4 szklanki wody
- 3 duże jajka
- 2 żółtka (z dużych jajek)
- 2 łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryny
- 125 ml (pół szklanki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 175 g masła, w temperaturze pokojowej
Do dekoracji
- 100 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanka wody
- cukier do obtoczenia żurawiny
- otarta skórka z cytryny, na wierzch tarty
Przygotowanie:
Składniki na spód miksujemy do uzyskania konsystencji piasku. Przełóż ciasto do foremki ( najlepiej z wyjmowanym dnem i wysokiej ) wyrównaj, wyklep dno, a boki do połowy wysokości foremki. Schłodź ciasto w lodówce.
Przygotowanie nadzienia zacznij od podgrzania żurawiny z 200 g cukru oraz wodą. Po ok 10 minutach powinien powstać dżem. Po ostudzeniu zmiksuj ją blenderem na gładkie puree i przeciśnij przez sitko, aby pozbyć się skórek. Teraz zagotuj żurawinowe puree z jajkami, żółtkami, 100 g cukru, skórką i sokiem z cytryny. Często mieszaj do zagotowania i zgęstnienia nadzienia. Teraz zdejmij garnek z ognia i dodaj masło, mieszając tak aby się rozpuściło.
Dekoracje wykonujemy podobnie do nadzienia. Żurawinę, 2 łyżki cukru i wodę należy umieścić w garnuszku i zagotować, tylko do momentu popękania żurawiny. Potem należy je odsączyć na sitku. Lekko przestudzić i obtoczyć w cukrze.
Schłodzony spód tarty wypełnij nadzieniem jeszcze ciepłym i ponownie wsadź do lodówki, najlepiej na noc. Potem możesz udekorować żurawiną w cukrze i skórką z cytryny.
Sernik malinowy
Co kupić?
- 100 g biszkoptów
- 1 opakowanie galaretki malinowej (na 500 ml wody)
- 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej (lub twarogu 3 x zmielonego)
- 200 g malin + 300 g malin
- 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Wierzch
- 40 ml śmietany kremówki 36%
- 120 g białej czekolady, posiekanej
- 450 g malin
- mini bezy do dekoracji
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzącej wody ( połowa zalecana na opakowaniu ) i odstaw do wystudzenia. Następnie 200 g malin przeciśnij przez sitko i wyrzuć pestki. Tortownicę ok 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i na spodzie umieść biszkopty. Zmiksuj płynną galaretkę, serek mascarpone, przetarte puree z malin i odstaw do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Teraz śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno i dodać do mieszanki malinowej. Dodaj pozostałe maliny i przelej do torownicy. Odstaw do lodówki, aby całkowicie zgęstniało.
Teraz zabierz się za masę na wierzch. Śmietanę podgrzej i odstaw z ognia. Następnie dodaj białą czekoladę, odstaw na 2 minuty po czym wymieszaj, aby powstał gładki sos. Po wystudzeniu , ale zachowaniu płynności przelej na tartę i udekoruj malinami oraz bezami.
Cappucino waniliowe
Co kupić?
Składniki na warstwę dolną i górną:
- ok. 300 g biszkoptów
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3/4 szklanki gorącej wody (1 szklanka=250 ml)
- 1/4 szklanki mleka
Składniki na masę:
- 1000 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka ubitej śmietany 30%
Dodatkowo:
- Kakao do posypania
- Torownica o średnicy 25 cm
Przygotowanie:
Żelatynę wymieszaj z gorącą wodą, ale nie wrzącą i odstaw do wystudzenia. Biszkopty maczaj w kawie z mlekiem i ułóż na spodzie tortownicy. Serki waniliowe wymieszaj z 2 łyżeczkami kawy,dodaj żelatynę i całość zmiksuj. Potem dodaj bitą śmietanę i wymieszaj już szpatułką. Wyłóż masę na biszkopty i rozprowadź po całości. Na górę również połóż namoczone biszkopty. Ciasto wstaw do lodówki, aby wszystko zgęstniało, a na koniec posyp kakaem.
Rolada z wafli
Co kupić?
- 1 kostka masła (250 g)
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 paczki herbatników petit beurre
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki czekolady w proszku lub 2 łyżki kakao
- 5 listków wafli
- suszona żurawina
- rodzynki
Przygotowanie:
Roztop masło z czekoladą i dosyp czekoladę. Galaretki należy rozpuścić w dwóch szklankach wody. Następnie herbatniki i 3 listki wafla należy pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem, żurawiną i rodzynkami. Potem do masy dodaj galaretki, ponownie wymieszaj i odstaw na chwilę, aby stężało. Teraz trzeba zmiękczyć wafle. W tym celu połóż 2 listki wafli pomiędzy wilgotne ściereczki. Na takie wafle nałóż masę i je zwiń. Roladę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Pascha na szybko
Co kupić?
- 500 g mielonego twarogu sernikowego
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 1 łyżka rodzynek
- 5-6 szt. suszonych moreli
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki płatków migdałowych do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka należy sparzyć i odseparować od żółtek. Następnie żółtka zmiksuj z serem oraz cukrem na gładką masę. Teraz rozetnij laskę wanilii i wydłub z niej nasiona. Posiekaj bakalie i dodaj je do masy serowej razem z ziarenkami wanilii. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do pucharków. Na patelni należy uprażyć płatki migdałów i po wystudzeniu posypać nimi wierzch deseru. Możesz też przyozdobić malinami, lub innymi owocami Podawaj schłodzone.
Ptasie mleczko z wiśniami
Co kupić?
- 3 galaretki wiśniowe
- 2 waniliowe serki homogenizowane (po 150 g każdy)
- mały słoik wiśni drylowanych w syropie
- 250 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- tarta czekolada lub prażone orzechy do posypania
Przygotowanie:
Dwie galaretki rozpuść w 0,5 gorącej wody i odstaw do wystygnięcia. W momencie kiedy zaczną tężeć należy dodać serki homogenizowane i zmiksować całość. Potem przełóż je do pucharków i odstaw do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuść według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć ułóż po kilka wiśni w pucharku i zalej galaretką. Ponownie wstaw pucharki do lodówki. Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Przed podaniem udekoruj pucharki bitą śmietaną i posyp tartą czekoladą lub prażonymi orzechami. Możesz wiśniowe dodatki zmienić np. na truskawkowe jeżeli wolisz.
zobacz również:
Przepisy na ciasta z orzechami
Ciasta bez pieczenia – przepisy
Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy
Świąteczne ciasta i wypieki
Najlepsze przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka