Beigli – węgierski makowiec bożonarodzeniowy
Składniki:
- mąka – 500 gramów
 - Kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
 - jajka – 3 sztuki
 - białko jajka – 1 sztuka
 - cukier – 50 gramów
 - drożdże – 20 gramów
 - mleko – 200 mililitrów
 - sól – 1 szczypta
 - zmielony mak – 600 gramów
 - cukier – 400 gramów
 - mleko – 600 mililitrów
 - mąka – 100 gramów
 - skórka z 1 cytryny
 - rodzynki – 200 gramów
 
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
 - Do dużej miski wsyp mąkę i zagnieć ją z margaryną, aż powstanie krucha masa. Następnie dodaj dwa ubite jajka, drożdże, mleko, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto.
 - Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na kulki (dwie lub cztery) i odłóż je na bok.
 - Przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko i dodaj do niego mak, cukier, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Nie przestawaj mieszać. Po ostygnięciu masy dodaj mąkę i wymieszaj.
 - Posyp stolnicę odrobiną mąki i rozwałkuj każdą kulkę na prostokątny placek o grubości maksymalnie 5 mm. Na wierzchu rozprowadź równomiernie nadzienie, zostawiając jeden centymetr odstępu od brzegów. Posmaruj brzegi ubitym jajkiem. Zwiń ciasto. Upewnij się, że brzegi są dobrze sklejone, żeby z ciasta nie wyciekło nadzienie.
 - Umieść ciasto na blasze do pieczenia albo w posmarowanej tłuszczem formie. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim wierzch ciasta przy użyciu pędzelka. Wstaw do lodówki na 35 minut, a następnie piecz przez ok. 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, żeby zapobiec kruszeniu się ciasta.
 

Piernik ze śliwkami i polewą
Składniki:
- jajka – 2 sztuki
 - mleko – 250 mililitrów
 - mąka – 300 gramów
 - proszek do pieczenia – 1.5 łyżeczek
 - Kostka do pieczenia Kasia – 120 gramów
 - cukier – 150 gramów
 - miód – 100 gramów
 - przyprawa do piernika – 1 łyżka
 - suszone śliwki – 100 gramów
 - gorzka czekolada 70% – 1 opakowanie
 - mleko – 125 mililitrów
 - Kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki
 
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 175°C. Ubij jajka z mlekiem.
 - Rozpuść Kasię, cukier i miód w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
 - Wymieszaj rozpuszczoną Kasię z jajkami i mlekiem.
 - Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki i przyprawę do piernika. Wymieszaj łyżką.
 - Przygotuj formę o wymiarach 10×25 cm, smarując ścianki margaryną i obsypując je mąką. Wlej masę do formy. Przygotuj polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj, aż się roztopią. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 175°C. Wylej polewę na ciasto.
 

Keks z bakaliami
Składniki:
- mąka – 250 gramów
 - Kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
 - jajko – 5 sztuk
 - cukier waniliowy – 1 opakowanie
 - cukier puder – 150 gramów
 - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
 - bakalie – 1 opakowanie
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po 1 żółtku.
 - Z białek ubić pianę. Do masy Kasiowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Dodać bakalie, połączyć.
 - Ciasto przełożyć do średniej formy keksowej, wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godz.
 - Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować siekanymi bakaliami.
 

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów
 - mąka – 1.75 szklanek
 - cukier puder – 0.6 szklanek
 - miód – 100 gramów
 - żółtko – 2 sztuki
 - soda oczyszczona – 1 łyżeczka
 - cynamon – 1 łyżeczka
 - imbir i kardamon – 0.5 łyżeczek
 - cukier puder – 1 szklanka
 - białko – 1 sztuka
 - barwniki spożywcze – 1 opakowanie
 
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
 - Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
 - Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
 - Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
 - Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C
 - Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.
 

        











