Najlepsze przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka
Artykuł zewnętrzny
Beigli – węgierski makowiec bożonarodzeniowy
Składniki:
- mąka – 500 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
- jajka – 3 sztuki
- białko jajka – 1 sztuka
- cukier – 50 gramów
- drożdże – 20 gramów
- mleko – 200 mililitrów
- sól – 1 szczypta
- zmielony mak – 600 gramów
- cukier – 400 gramów
- mleko – 600 mililitrów
- mąka – 100 gramów
- skórka z 1 cytryny
- rodzynki – 200 gramów
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
- Do dużej miski wsyp mąkę i zagnieć ją z margaryną, aż powstanie krucha masa. Następnie dodaj dwa ubite jajka, drożdże, mleko, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto.
- Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na kulki (dwie lub cztery) i odłóż je na bok.
- Przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko i dodaj do niego mak, cukier, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Nie przestawaj mieszać. Po ostygnięciu masy dodaj mąkę i wymieszaj.
- Posyp stolnicę odrobiną mąki i rozwałkuj każdą kulkę na prostokątny placek o grubości maksymalnie 5 mm. Na wierzchu rozprowadź równomiernie nadzienie, zostawiając jeden centymetr odstępu od brzegów. Posmaruj brzegi ubitym jajkiem. Zwiń ciasto. Upewnij się, że brzegi są dobrze sklejone, żeby z ciasta nie wyciekło nadzienie.
- Umieść ciasto na blasze do pieczenia albo w posmarowanej tłuszczem formie. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim wierzch ciasta przy użyciu pędzelka. Wstaw do lodówki na 35 minut, a następnie piecz przez ok. 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, żeby zapobiec kruszeniu się ciasta.
Piernik ze śliwkami i polewą
Składniki:
- jajka – 2 sztuki
- mleko – 250 mililitrów
- mąka – 300 gramów
- proszek do pieczenia – 1.5 łyżeczek
- Kostka do pieczenia Kasia – 120 gramów
- cukier – 150 gramów
- miód – 100 gramów
- przyprawa do piernika – 1 łyżka
- suszone śliwki – 100 gramów
- gorzka czekolada 70% – 1 opakowanie
- mleko – 125 mililitrów
- Kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 175°C. Ubij jajka z mlekiem.
- Rozpuść Kasię, cukier i miód w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj rozpuszczoną Kasię z jajkami i mlekiem.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki i przyprawę do piernika. Wymieszaj łyżką.
- Przygotuj formę o wymiarach 10×25 cm, smarując ścianki margaryną i obsypując je mąką. Wlej masę do formy. Przygotuj polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj, aż się roztopią. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 175°C. Wylej polewę na ciasto.
Keks z bakaliami
Składniki:
- mąka – 250 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
- jajko – 5 sztuk
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- cukier puder – 150 gramów
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- bakalie – 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po 1 żółtku.
- Z białek ubić pianę. Do masy Kasiowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Dodać bakalie, połączyć.
- Ciasto przełożyć do średniej formy keksowej, wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godz.
- Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować siekanymi bakaliami.
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów
- mąka – 1.75 szklanek
- cukier puder – 0.6 szklanek
- miód – 100 gramów
- żółtko – 2 sztuki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- imbir i kardamon – 0.5 łyżeczek
- cukier puder – 1 szklanka
- białko – 1 sztuka
- barwniki spożywcze – 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
- Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
- Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
- Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C
- Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.