Najlepsze przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka

22 września 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Beigli – węgierski makowiec bożonarodzeniowy

Składniki:

  • mąka – 500 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
  • jajka – 3 sztuki
  • białko jajka – 1 sztuka
  • cukier – 50 gramów
  • drożdże – 20 gramów
  • mleko – 200 mililitrów
  • sól – 1 szczypta
  • zmielony mak – 600 gramów
  • cukier – 400 gramów
  • mleko – 600 mililitrów
  • mąka – 100 gramów
  • skórka z 1 cytryny
  • rodzynki – 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę i zagnieć ją z margaryną, aż powstanie krucha masa. Następnie dodaj dwa ubite jajka, drożdże, mleko, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto.
  3. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na kulki (dwie lub cztery) i odłóż je na bok.
  4. Przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko i dodaj do niego mak, cukier, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Nie przestawaj mieszać. Po ostygnięciu masy dodaj mąkę i wymieszaj.
  5. Posyp stolnicę odrobiną mąki i rozwałkuj każdą kulkę na prostokątny placek o grubości maksymalnie 5 mm. Na wierzchu rozprowadź równomiernie nadzienie, zostawiając jeden centymetr odstępu od brzegów. Posmaruj brzegi ubitym jajkiem. Zwiń ciasto. Upewnij się, że brzegi są dobrze sklejone, żeby z ciasta nie wyciekło nadzienie.
  6. Umieść ciasto na blasze do pieczenia albo w posmarowanej tłuszczem formie. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim wierzch ciasta przy użyciu pędzelka. Wstaw do lodówki na 35 minut, a następnie piecz przez ok. 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, żeby zapobiec kruszeniu się ciasta.

beigli-wegierski-makowiec-bozonarodzeniowy

Piernik ze śliwkami i polewą

Składniki:

  • jajka – 2 sztuki
  • mleko – 250 mililitrów
  • mąka – 300 gramów
  • proszek do pieczenia – 1.5 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia – 120 gramów
  • cukier – 150 gramów
  • miód – 100 gramów
  • przyprawa do piernika – 1 łyżka
  • suszone śliwki – 100 gramów
  • gorzka czekolada 70% – 1 opakowanie
  • mleko – 125 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 175°C. Ubij jajka z mlekiem.
  2. Rozpuść Kasię, cukier i miód w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
  3. Wymieszaj rozpuszczoną Kasię z jajkami i mlekiem.
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki i przyprawę do piernika. Wymieszaj łyżką.
  5. Przygotuj formę o wymiarach 10×25 cm, smarując ścianki margaryną i obsypując je mąką. Wlej masę do formy. Przygotuj polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj, aż się roztopią. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 175°C. Wylej polewę na ciasto.

piernik-ze-sliwkami-i-polewa

Keks z bakaliami

Składniki:

  • mąka – 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
  • jajko – 5 sztuk
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • cukier puder – 150 gramów
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • bakalie – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po 1 żółtku.
  2. Z białek ubić pianę. Do masy Kasiowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Dodać bakalie, połączyć.
  3. Ciasto przełożyć do średniej formy keksowej, wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godz.
  4. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować siekanymi bakaliami.

 

keks-z-bakaliami

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów
  • mąka – 1.75 szklanek
  • cukier puder – 0.6 szklanek
  • miód – 100 gramów
  • żółtko – 2 sztuki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • imbir i kardamon – 0.5 łyżeczek
  • cukier puder – 1 szklanka
  • białko – 1 sztuka
  • barwniki spożywcze – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
  3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
  5. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C
  6. Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

korzenne-ciasteczka-na-choinke-pierniczki