Wzmacniający napój z marchwi i miodu manuka
A w zasadzie + Manuka. Zaczynam kurację wzmacniającą dla Mamy przed jesienno-zimowymi szarugami . Będą to świeże soki warzywne lub owocowe , wzmacniane miodami . Będę używać na przemian różne rodzaje miodów – zaczynam od najcenniejszego czyli Manuki .
Czas : 10 minut
Składniki :
- 2 duża marchewki
- 1/4 cytryny
- 1 pełna łyżeczka Manuki
- 1/4 szklanki wody
Umyć i obrać marchew . Z cytryny ściąć skórkę pozostawiając kawałki ( tak ok 1/4 powierzchni ).
Przepuścić marchew i cytrynę ( z tymi pozostawionymi kawałkami skórki ) przez sokowirówkę . Manukę rozpuścić w wodzie i dodać do soku .Pić na świeżo .
Dekorację zrobiłam z paseczków marchewki ściętej obieraczką , zwiniętej i spiętej wykałaczkami i listków mięty .
Z tych proporcji wychodzi 1 porcja soku .
Można dodać innego miodu zamiast Manuki.
Manuka to specyficzny rodzaj miodu robiony przez pszczoły z rosnącej tylko w Nowej Zelandii rośliny o tej nazwie . Jest samoistnym środkiem septycznym i bakteriobójczym , ma w składzie naturalne antybiotyki. Podaję bliskim ( i sobie ) profilaktycznie po łyżeczce.
Tu możecie zobaczyć oryginał Miód Manuka http://www.miodymanuka.pl/?gclid=CJub5OavwqoCFQYr3wodHVW27Q
i poczytać o roślinie Manuka http://pl.wikipedia.org/wiki/Manuka