Buraczki zasmażane

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jedna z najstarszych wersji jarzynki z buraczków – na ciepło-i zaciągnięte mąką . Doskonale pasują mi do obiadu odtwarzającego stare smaki kuchni polskiej .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 3 średnie buraki
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • 1 łyżka  mąki
  • ocet owocowy do smaku ( doskonały jest jabłkowy lub wiśniowy )

Buraki ugotować w łupinie. Obrać. Ostudzić. Utrzeć na średniej tarce jarzynowej. Masło rozpuścić w garnuszku. Włożyć na nie buraczki. Posolić. Skropić octem. Oprószyć mąką. Wymieszać.  Chwilę ogrzewać, tak aby mąka przestała być surowa.

Zależnie od tego jakie są buraczki można je lekko posłodzić cukrem lub odrobiną miodu.

file1322247264



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żubrówka czy Luksusowa na imprezę?…
Ja nie piję wódki, więc się nie wypowiem która lepsza. Ja na imprezę...
Jaki utrwalacz do pazknoci ???
Utwardzacz może być stosowany jako baza pod kolorowy lakier lub samodzielnie, jako preparat odżywczy....
Niechęć do macierzyństwa
W takim uproszczonym schemacie myślenia nie mieszczą się inne powody, z jakich ktoś...
pasemka na czarne włosy
Pasemka na czarnych włosach mogą być subtelne i naturalne, na przykład w kolorze średniego...