Wzmacniający napój z marchwi i miodu manuka

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

A w zasadzie + Manuka. Zaczynam kurację wzmacniającą dla Mamy przed jesienno-zimowymi szarugami . Będą to świeże soki warzywne lub owocowe , wzmacniane miodami . Będę używać na przemian różne rodzaje miodów – zaczynam od najcenniejszego czyli Manuki .

Czas : 10 minut

Składniki :

  • 2 duża marchewki
  • 1/4   cytryny
  • 1 pełna  łyżeczka Manuki
  • 1/4 szklanki wody

Umyć i obrać marchew . Z cytryny ściąć skórkę pozostawiając kawałki ( tak ok 1/4 powierzchni ).

Przepuścić marchew i cytrynę ( z tymi pozostawionymi kawałkami skórki ) przez sokowirówkę . Manukę rozpuścić w wodzie i dodać do soku .Pić na świeżo .

Dekorację zrobiłam z paseczków marchewki ściętej obieraczką , zwiniętej i spiętej wykałaczkami i listków mięty .

Z tych proporcji wychodzi 1 porcja soku .

Można dodać innego miodu zamiast Manuki.

Manuka to  specyficzny rodzaj miodu robiony przez pszczoły z rosnącej tylko w Nowej Zelandii  rośliny o tej nazwie . Jest samoistnym środkiem septycznym i bakteriobójczym , ma w składzie naturalne antybiotyki. Podaję bliskim ( i sobie  ) profilaktycznie po łyżeczce.

Tu możecie zobaczyć oryginał  Miód Manuka http://www.miodymanuka.pl/?gclid=CJub5OavwqoCFQYr3wodHVW27Q

i poczytać o roślinie Manuka http://pl.wikipedia.org/wiki/Manuka

file1322247342



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz