Camembert z pieczarkami we francuskim cieście
Wszyscy w domu bardzo lubią wszelkiego rodzaju wypieki w cieście francuskim .Ostatnio ,, chodziło” za mną zestawienie smaku Camembert z grzybami. No i ,, wychodziło „ – zrobiłam w cieście francuskim.
Czas : 40 minut
Składniki :
1 mrożone ciasto francuskie
2 serki Camembert ( ja kupiłam z mleka koziego Turek )
4 duże pieczarki
1 łyżka oliwy
odrobina sosu sojowego grzybowego
grubo mielony pieprz kolorowy ( lub sam czarny )
1 żółtko
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na oleju. Doprawić do smaku sosem sojowym grzybowym ( potem jeszcze chwile smażyć tak by wilgoć odparowała z pieczarek. Ciasto francuskie rozmrozić i przekroić na 8 kawałków. Camembert przekroić na pół ( na grubości tak by mieć z każdego 2 okrągłe plastry). Na 4 kawałki ciasta położyć ser , na każdym rozłożyć podsmażone pieczarki , posypać pieprzem . Pozostałe kawałki ciasta ponacinać radełkiem ( lub pociąć na paseczki ) .Ułożyć na ser z pieczarkami ozdobną kratkę z ciasta .Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, położyć zapiekanki , posmarować rozmąconym żółtkiem .
Nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec zapiekanki przez 25 minut aż się zrobią złote. Wyjąć .Przestudzić ( moim zdaniem takie zapiekanki smakują lepiej gdy nie są gorące a letnie)