Burgery z wędzonym łososiem – przepis
Burgery z wędzonym łososiem
Składniki:
– 4 bułki hamburgerowe z sezamem
– 20 dag wędzonego łososia w plastrach
– 1 awokado
– 1/2 garści listków natki pietruszki
– 4 łyżki majonezu
– ostra papryka
– sałatka z ogórków
– 4 ogórki gruntowe
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy
– sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Przygotować sałatkę. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić. Odstawić na 15 min. Odcisnąć wodę. Dodać sok z cytryny, oliwę i pieprz do smaku, wymieszać.
Awokado przepołowić, usunąć pestkę, miąższ pokroić w plastry. natkę pietruszki umyć, osuszyć. Bułki opiec w piekarniku lub tosterze, aby były chrupiące.
Spody bułek posmarować majonezem. Ułożyć na nich plastry awokado, oprószyć je ostrą papryką, ułożyć plastry łososia, dodać sałatkę z ogórków i natkę pietruszki, przykryć wierzchami bułek.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Domowe burgery, pizze, tortille i wrapy Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook
Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy. Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste!
www.bookandcook.pl