Brokułowe nuggetsy z sosem czosnkowym

6 lutego 2023, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Chrupiące nuggetsy w wersji wegetariańskiej czyli z brokułów, ziemniaków serwowane z pikantnym sosem czosnkowym zasmakują zapewne całej rodzinie. Można je podać ma kolację lub na rodzinne spotkanie czy imprezę z przyjaciółmi.

nuggetsy z brokułów

Brokuły mają wszechstronny wpływ na organizm, regenerują układ odporności, mózg i kości. Każde warzywo daje naszemu ciału jakiś unikalny zestaw korzyści, ale brokuły zawierają setki niezbędnych składników odżywczych.  Poza tym sulforafan , który jest obecny w brokułach i innych warzywach spokrewnionych z kapustą chroni również przed rakiem poprzez inny mechanizm. Pobudza w wątrobie produkcję enzymów, które usuwają rakotwórcze związki.

składniki:

1 brokuł

duży ziemniak

50 dag tartej bułki

75 dag parmezanu

35 dag sera gouda

pół cebuli

2 łyżki sosu sojowego

jajko

przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

sos: kubeczek jogurtu greckiego, łyżka majonezu, sól, koperek, 3 ząbki czosnku

Ugotować do miękkości brokuł (można również na parze), następnie drobno posiekać. Do dużej miski dodać posiekany brokuł, bułkę, jajko, sery i przyprawy oraz ugotowanego wcześniej i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, układać małe kotleciki – nuggetsy i piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku.  Podawać z sosem czosnkowym.