Brokułowe nuggetsy z sosem czosnkowym
Chrupiące nuggetsy w wersji wegetariańskiej czyli z brokułów, ziemniaków serwowane z pikantnym sosem czosnkowym zasmakują zapewne całej rodzinie. Można je podać ma kolację lub na rodzinne spotkanie czy imprezę z przyjaciółmi.
Brokuły mają wszechstronny wpływ na organizm, regenerują układ odporności, mózg i kości. Każde warzywo daje naszemu ciału jakiś unikalny zestaw korzyści, ale brokuły zawierają setki niezbędnych składników odżywczych. Poza tym sulforafan , który jest obecny w brokułach i innych warzywach spokrewnionych z kapustą chroni również przed rakiem poprzez inny mechanizm. Pobudza w wątrobie produkcję enzymów, które usuwają rakotwórcze związki.
składniki:
1 brokuł
duży ziemniak
50 dag tartej bułki
75 dag parmezanu
35 dag sera gouda
pół cebuli
2 łyżki sosu sojowego
jajko
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
sos: kubeczek jogurtu greckiego, łyżka majonezu, sól, koperek, 3 ząbki czosnku
Ugotować do miękkości brokuł (można również na parze), następnie drobno posiekać. Do dużej miski dodać posiekany brokuł, bułkę, jajko, sery i przyprawy oraz ugotowanego wcześniej i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, układać małe kotleciki – nuggetsy i piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym.