Jajka w sosie musztardowym z koperkiem

6 kwietnia 2023, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Tak przygotowywane jajka w sosie pamiętam ze szkolnej stołówki, było to nasza ulubiona potrawa, mimo jej prostoty smakowała wybornie. Tęsknota powróciła i zmaterializowała się w postaci pysznego przepisu na wyrazisty sos musztardowy, gotowane jaja, które serwuję na obiad z ziemniaczkami tłuczonymi. Spożywanie mięsa na co dzien nie jest wskazane i warto zrobić sobie od czasu do czasu przerwę i spróbować ugotować danie wegetariańskie.

jajka w sosie musztardowym

składniki

4 jaja ugotowane na twardo (starajcie się aby nie gotować jaj zbyt długo, ja gotuję zwykle 7 minut maksymalnie)

łyżka masła

łyżka mąki

szklanka bulionu

3 łyżki musztardy sarepskiej

sól, pieprz, szczypta kurkumy

150 ml śmietany 18 %

koperek

wykonanie:

Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, dolać bulion całośc mieszać trzepaczką, dodać musztardę, przyprawy, wymieszać na gładki sos, dodać śmietanę. Na talerz wyłożyć jaja, polać sosem i dekorować koperkiem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz