Brokułowa zupa krem z waflami kukurydzianymi
Artykuł zewnętrzny
Pochodna gotowania brokułu na II danie. Z cyklu dań na kryzys ( i nie tylko )
Czas : 10 minut
Składniki :
- 2 szklanki wywaru z gotowania brokułu ( lekko osolonego )
- 3/4 szklanki ugotowanych kawałków brokułu ( głąb , pokruszone kawałki , dolne gałązki od różyczek brokułu )
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
- 3 łyżki mrożonego kopru ( lub suszonego – zależy co się ma w zapasie )
- 1 łyżeczka masła
- maggi lub inna przyprawa do zup
- pieprz mielony
- 2 cienkie wafle kukurydziane ( Good Food – mogą być nawet pokruszone )
Podgrzać wywar z gotowania brokułu z masłem, kawałkami brokułu, koprem, śmietanką. Przelać do malaksera. Dorzucić pokruszone wafle. Zmiksować. Doprawić do smaku pieprzem, maggi.
Podawać w filiżankach lub bulionówkach do popicia. Dodatkowo można podać wafle do przegryzania.
Zupa w zasadzie kosztuje nas grosze bo wywar i resztki brokułu i tak mamy. Użyłam do zagęszczenia wafle kukurydziane zamiast mąki bo mało ze zdrowsze to też jakieś zawsze w zapasie mam, a czasem któryś się złamie lub pokruszy i wtedy doskonale się nadaje do takiego celu.