Filety z halibuta z duszonymi pomidorkami

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Robiłam już w podobny sposób pstrąga. Muszę przyznać , ze halibut jest jeszcze smaczniejszy.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 porcje filetu z halibuta bez skóry
  • 10 pomidorków cherry
  • szczypta przyprawy Piri-Piri
  • garść  pokrojonej natki pietruszki
  • garść  pokrojonego kopru
  • olej
  • masło ( najlepiej klarowane )
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 2 cytryny
  • mąka

Filet z halibuta ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn . Posypać grubo zmielonym pieprzem i  szczyptą przyprawy Piri-Piri zostawić na 30 minut .

Wyjąć odsączyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać klarowane z klarowane masło zmieszane z kilkoma łyżkami oleju i usmażyć na nim filety na rumiano z obu stron.

W czasie kiedy ryba się smaży pokroić na ćwiartki pomidorki i na małej patelni obsmażyć delikatnie mieszając na 2 łyżkach oleju. Dorzucić koper i natkę . Zamieszać . Posolić , posypać pieprzem  i szczyptą Piri-Piri .

Podawać z ziemniakami ( najlepiej młodymi ) z wody obkładając  podsmażonymi pomidorkami.

Dekorować  natką pietruszki i świeżymi pomidorkami.

file1301925165



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz