Brokułowa zupa krem z waflami kukurydzianymi

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pochodna gotowania brokułu na II danie. Z cyklu dań na kryzys ( i nie tylko )

Czas : 10 minut

Składniki :

  • 2 szklanki wywaru z gotowania brokułu ( lekko osolonego )
  • 3/4 szklanki ugotowanych kawałków brokułu ( głąb , pokruszone kawałki , dolne gałązki od różyczek brokułu )
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki mrożonego kopru ( lub suszonego – zależy co się ma w zapasie )
  • 1 łyżeczka masła
  • maggi lub inna przyprawa do zup
  • pieprz mielony
  • 2 cienkie wafle kukurydziane ( Good Food – mogą być nawet pokruszone )

Podgrzać wywar z gotowania brokułu z masłem, kawałkami brokułu, koprem, śmietanką. Przelać do malaksera. Dorzucić pokruszone wafle. Zmiksować. Doprawić do smaku pieprzem, maggi.

Podawać w filiżankach lub bulionówkach do popicia. Dodatkowo można podać wafle do przegryzania.

Zupa w zasadzie kosztuje nas grosze bo wywar i resztki brokułu i tak mamy. Użyłam do zagęszczenia wafle kukurydziane zamiast mąki bo mało ze zdrowsze to też jakieś zawsze w zapasie mam, a czasem któryś się złamie lub pokruszy i wtedy doskonale się nadaje do takiego celu.

file1301925067



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz