Lekki makaron z brokułami i pieczarkami (380kcal)
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 1 porcję)
- 80g makaronu spaghetti z pszenicy durum
- 5 różyczek brokuła
- 2 małe pieczarki
- pół cebulki (u mnie z dymki)
- 40g oliwek (ok 15sztuk)
- 1 duża łodyga selera z liśćmi
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- curry, pieprz, oregano, kilka listków bazylii
-
Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki, poddusić je razem chwilkę. Makaron ugotować – najlepiej al dente, ja w tym samym garnku wstawiłam wkładkę do gotowania na parze i lekko podgotowałam na niej podzielone na różyczki brokuły. Do cebuli i pieczarek dodać ugotowany makaron, oliwki, brokuły, wymieszać i doprawić. Na końcu, chwilkę przed zdjęciem z ognia, dorzucić drobno poszatkowaną łodygę i liście selera.Podałam z kiełkami fasolki mung, które akurat tego dniami urosły do pożądanej wielkości.Porcja 314g = 380kcal