Błyskawiczna zupa do pracy lub szkoły
Pracując przez kilka godzin, bardzo często mamy ochotę zjeść coś ciepłego. Niestety nie zawsze mamy taką możliwość.. Brak mikrofali, kuchenki czy naczyń zdecydowanie nam tego nie ułatwia. Dlatego ponownie przychodzimy Wam z pomocą i przedstawiamy przepis na błyskawiczną zupę idealną do pracy.
Zapracuj na swoje zdrowie
Aby zachować zdrowy, czyli regularny sposób odżywiania się, pracownik powinien w czasie pracy skorzystać z co najmniej dwóch przerw na jedzenie. Badania pokazują, że ponad 40% Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Jednak deklaracje mijają się z rzeczywistością, bo aż jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków w ciągu ośmiogodzinnego dnia pracy je zaledwie jeden posiłek. W 73% przypadków jest to drugie śniadanie, w postaci słonej przekąski, która nie posiada wartości odżywczych i jedynie chwilowo zaspokaja głód.[1] Nieregularność posiłków powoduje wolniejsze myślenie i problemy z koncentracją, ale też zmniejsza wydatek energetyczny organizmu. Osoby spożywające posiłki chaotycznie mają mniejszą termogenezę, a więc są narażone na dodatni bilans energetyczny, a w konsekwencji na znaczny wzrost masy ciała i otyłość. – wyjaśnia Aneta Strelau, dietetyk kliniczny z Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Aż 80 % całego procesu trawienia odbywa się w jelitach. Naturalnie więc dania gotowane półpłynne, a w tym wypadku zupy to idealne pożywienie dla naszych jelit. Kiedy spożywamy przykładowo smażone potrawy to jelita bronią się przed ich wchłanianiem i wytwarzają w ściankach śluz. Z kolei zupy pozbywają się tego śluzu, który może powodować powstawanie toksyn i zatrzymywanie wody w organizmie.
Przepis
Co kupić?
- czosnek- 1 ząbek
- imbir – dwa plastry
- seler naciowy – 1 mały
- papryka – 1 duża
- szczypiorek
- curry
- oliwa
- pierś z kurczaka- jedna podwójna pierś
- natka pietruszki lub kolendra
- makaron ryżowy
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka podsmażamy na maśle lub oliwie. Makaro gotujemy normalnie w osolonej wodzie. Wszystkie składniki kroimy i wkładamy do słoika. Następnie całość zalewamy wrzątkiem i gotowe.