URODA I ZDROWIE

Błyskawiczna zupa do pracy lub szkoły

15 kwietnia 2020, dodał: Dagmara

Pracując przez kilka godzin, bardzo często mamy ochotę zjeść coś ciepłego. Niestety nie zawsze mamy taką możliwość.. Brak mikrofali, kuchenki czy naczyń zdecydowanie nam tego nie ułatwia. Dlatego ponownie przychodzimy Wam z pomocą i przedstawiamy przepis na błyskawiczną zupę idealną do pracy.

makaron ryzowy

Zapracuj na swoje zdrowie

Aby zachować zdrowy, czyli regularny sposób odżywiania się, pracownik powinien w czasie pracy skorzystać z co najmniej dwóch przerw na jedzenie. Badania pokazują, że ponad 40% Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Jednak deklaracje mijają się z rzeczywistością, bo aż jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków w ciągu ośmiogodzinnego dnia pracy je zaledwie jeden posiłek. W 73% przypadków jest to drugie śniadanie, w postaci słonej przekąski, która nie posiada wartości odżywczych i jedynie chwilowo zaspokaja głód.[1] Nieregularność posiłków powoduje wolniejsze myślenie i problemy z koncentracją, ale też zmniejsza wydatek energetyczny organizmu. Osoby spożywające posiłki chaotycznie mają mniejszą termogenezę, a więc są narażone na dodatni bilans energetyczny, a w konsekwencji na znaczny wzrost masy ciała i otyłość. – wyjaśnia Aneta Strelau, dietetyk kliniczny z Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Aż 80 % całego procesu trawienia odbywa się w jelitach. Naturalnie więc dania gotowane półpłynne, a w tym wypadku zupy to idealne pożywienie dla naszych jelit. Kiedy spożywamy przykładowo smażone potrawy to jelita bronią się przed ich wchłanianiem i wytwarzają w ściankach śluz. Z kolei zupy pozbywają się tego śluzu, który może powodować powstawanie toksyn i zatrzymywanie wody w organizmie.

zupa

Przepis

Co kupić?

  • czosnek- 1 ząbek
  • imbir – dwa plastry
  • seler naciowy – 1 mały
  • papryka – 1 duża
  • szczypiorek
  • curry
  • oliwa
  • pierś z kurczaka- jedna podwójna pierś
  • natka pietruszki lub kolendra
  • makaron ryżowy

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka podsmażamy na maśle lub oliwie. Makaro gotujemy normalnie w osolonej wodzie. Wszystkie składniki kroimy i wkładamy do słoika. Następnie całość zalewamy wrzątkiem i gotowe.

zupa2

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mikrofalówka?
Racja, a do tego pożera prąd - ja nie używam jej...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Ostrzegam przed oszustwami typu sprzedaż leku na koronawirusa (bo go jeszcze nie ma!), ostatnio...
Czy stosował ktoś produkty konopne?…
Tylko jak sprawdzić, czy dany produkt jest naprawdę cenny zdrowotnie a nie tylko nazwany...
oszczędzanie ;)
Promocje też są fajne, ja kupiłam ostatnio w lidlu taniej kaszę gryczaną,...