Bitki wieprzowe z grzybami

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Proste danie – w zasadzie za każdym razem smakuje odrobinę inaczej bo doprawiam tym co akurat mam pod ręką. Dziś dominuje smak grzybów.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 0,6- 1 kg mięsa wieprzowego od szynki ( równy kawałek tzw. kulka )
  • garść grzybów suszonych ( krajanki- mieszane )
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 czubata łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki roztartego na miazgę czosnku
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych

Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien . Tłuczkiem do mięs lekko je rozklepać . Przygotować pastę z przypraw ( 4 łyżki oleju , papryki , 1/2 łyżeczki pieprzu , miodu , roztartego czosnku , powideł  ) .Natrzeć plastry mięsa układając je jeden na drugim i wstawiając w zamkniętym pojemniku ( koniecznie zamkniętym bo czosnek przeniknie na inne produkty ) na 30 minut do lodówki .

Cebule drobno pokroić i wsypać do garnka z grubym dnem . Na cebule wsypać grzyby .

Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło i na gorącym smażyć mięso na rumiano z obu stron ( nie wysmażać – ma się tylko lekko zrumienić ) . Przełożyć mięso razem z tłuszczem na którym się smażyło do garnka z cebulą i grzybami . Na patelnie wlać 1 szklankę wody i zagotować . Przelać do garnka z mięsem . Dolać jeszcze 2 szklanki wody i dusić ponad godzinę .Mięso powinno być miękkie , sos odparować o połowę i zgęstnieć .

Doprawić sos do smaku maggi , przyprawami . Jeśli uważamy , że sos jest za mało gęsty możemy go zagęścić mąką .

Podaję z kaszą , kluskami na parze , kopytkami , puree ziemniaczanym .

Wrzucam suche grzyby nie mocząc ich wcześniej ( i nie gotując ) bo zalewam wszystko dużą ilością płynu i duszę dość długo- tak więc pod koniec i mięso i grzyby będą miękkie , a sos bardzo aromatyczny.

file1322247040