Bitki wieprzowe z grzybami
Proste danie – w zasadzie za każdym razem smakuje odrobinę inaczej bo doprawiam tym co akurat mam pod ręką. Dziś dominuje smak grzybów.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 0,6- 1 kg mięsa wieprzowego od szynki ( równy kawałek tzw. kulka )
- garść grzybów suszonych ( krajanki- mieszane )
- 3 duże cebule
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- sól
- pieprz mielony
- 1 czubata łyżeczka mielonej papryki
- 2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki roztartego na miazgę czosnku
- 1 łyżeczka powideł śliwkowych
Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien . Tłuczkiem do mięs lekko je rozklepać . Przygotować pastę z przypraw ( 4 łyżki oleju , papryki , 1/2 łyżeczki pieprzu , miodu , roztartego czosnku , powideł ) .Natrzeć plastry mięsa układając je jeden na drugim i wstawiając w zamkniętym pojemniku ( koniecznie zamkniętym bo czosnek przeniknie na inne produkty ) na 30 minut do lodówki .
Cebule drobno pokroić i wsypać do garnka z grubym dnem . Na cebule wsypać grzyby .
Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło i na gorącym smażyć mięso na rumiano z obu stron ( nie wysmażać – ma się tylko lekko zrumienić ) . Przełożyć mięso razem z tłuszczem na którym się smażyło do garnka z cebulą i grzybami . Na patelnie wlać 1 szklankę wody i zagotować . Przelać do garnka z mięsem . Dolać jeszcze 2 szklanki wody i dusić ponad godzinę .Mięso powinno być miękkie , sos odparować o połowę i zgęstnieć .
Doprawić sos do smaku maggi , przyprawami . Jeśli uważamy , że sos jest za mało gęsty możemy go zagęścić mąką .
Podaję z kaszą , kluskami na parze , kopytkami , puree ziemniaczanym .
Wrzucam suche grzyby nie mocząc ich wcześniej ( i nie gotując ) bo zalewam wszystko dużą ilością płynu i duszę dość długo- tak więc pod koniec i mięso i grzyby będą miękkie , a sos bardzo aromatyczny.