Bigos z kapusty pekińskiej

13 stycznia 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Życie wymusiło na mnie takie wykorzystanie kapusty pekińskiej. Po prostu są one za duże na 2 osoby – nie sposób wykorzystać jej na same surówki. Kupuję i z dolnej części robię kapuśniak , taki bigosik lub zasmażaną do kluch. Przy okazji wykorzystuję wszelkie kawałki wędlin i mięs pieczonych  , które odkładam sobie w tym celu .

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • 1/2 kapusty pekińskiej ( dolna część od głąba )
  • 2 cebule
  • 6-10 pieczarek ( dziś kupiłam ale z reguły mam podsmażone pieczarki poporcjowane w zamrażalniku do zapiekanek , farszu , zupy – kupuje kg i smażę – a potem mam gotowe )
  • 20 dag wędzonki ( boczek , bekon , wędzonka bamberska – byle tłustawe )
  • 1 kiełbasa typu śląska ( też kupuję zawsze na zapas i mam w zamrażarce )
  • 5 dag końcówek mieszanych wędlin
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • sól
  • cukier
  • pieprz mielony
  • 1 Bulionetka pieczeniowa Knorra
  • olej z pestek winogron
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku ( może być mrożony )

Kapustę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści . Obciąć ,, piętkę ,, głąba i pokroić w grube paski lub grubą kostkę .Nie kroić cienko bo kapusta pekińska jest delikatna i w duszeniu może się zrobić ,,ciapkowata ,,.

Bierzemy dużą i głęboką patelnię.

Pokroić boczek i wrzucić na patelnię z 2 łyżkami oleju . Smażyć mieszając aż się zrumieni i wytopi. W czasie kiedy się smaży – kroić drobno cebulę i dorzucić ją do lekko zrumienionego boczku . Pokroić drobno pozostałe wędliny i mięso  oprócz cienkiej kiełbasy w paseczki , a kiełbasę w pół plasterki .Kiedy zarówno cebula jak i boczek będą już prawie gotowe  dołożyć wędliny ( i mięso ) . Smażyć tak by lekko sie obrumieniły . Na końcu wrzucamy na patelnię pokrojone w duże kawałki pieczarki i smażymy mieszając by i one się zarumieniły .

Podlewamy 1,5 szklanki wody i dusimy na małym gazie aż do chwili odcedzania kapusty  co robimy po jakichś 45 minutach gotowania kapusty .

Kapustę odcedzamy pozostawiając ok 1/2 szklanki płynu z gotowania . Wrzucamy Bulionetkę , podsmażone wędliny , cebulę i pieczarki razem z płynem w którym się dusiły ( powinno go zostać ok. 3/4 szklanki .

Dusimy odkryty bigos (  mieszając ) przez 45 minut. Doprawiamy koncentratem , pieprzem , cukrem do smaku .Pod koniec duszenia dorzucić koper ( zapomniałam położyć go na zdjęciu składników ) – wiem , że normalnie się go do bigosu nie daje – ale akurat w tej wersji doskonale wpływa na smak .

Bigos z kapusty pekińskiej podaję albo z pieczywem albo z ziemniakami , albo co mnie najbardziej odpowiada z kluskami typu śląskie , kopytka .

A jak zostanie to robię łazanki z bigosem.

file1322246864