Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego

13 stycznia 2012, dodał: zuuzka1
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • makaron typu cannelloni
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 50 g sera mozarella (ja kupuję już pokrojony w kostkę)
  • 1 jajko
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 łyżki bułki tartej
  • ser żółty do posypania na wierzch
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pieczarki myjemy i obieramy, następnie kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni z wcześniej obraną i pokrojoną w kostkę cebulą. Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski razem z mięsem, jajkiem, pieczarkami, papryką, ogórkami, bułką tartą i serem. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron cannelloni napełniamy gotowym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie makaron zalewamy sosem beszamelowym i na wierzch sypiemy starty żółty ser. Natychmiast po zalaniu sosem wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 min. i pieczemy w temp. 200 stopni C. Podajemy ciepłe, polane na wierzchu keczupem i majonezem lub sosem czosnkowym

Sos beszamel:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1,5 szklanki mleka

sól i pieprz do smaku (ja dodaję jeszcze odrobinę ziół do sałatek)

Wykonanie:

Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy. Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniamy go, tylko gdy uzyskamy gładką masę od razu wlewamy część mleka i mieszamy, aby nie powstały grudki. Podgrzewamy dalej na małym ogniu cały czas mieszając. Wlewamy resztę mleka i mieszamy do lekkiego zgęstnienia. Na końcu doprawiamy do smaku.

file1296736396



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz