Biała rzepa – właściwości i przepisy!
Biała rzepa jest niedocenionym warzywem. Zaliczamy ją do roślin kapustowatych. Zobaczcie dlaczego warto wprowadzić ją do diety, jakie posiada właściwości oraz co można z niej przygotować.
Co nieco o rzepie
Nazwa wzięła się od koloru korzenia. Najlepiej uprawia się ją w chłodnych klimatach, żyznej glebie oraz nasłonecznionym miejscu. Znajdziecie w niej witaminy z grupy C,A oraz B. Dodatkowo zawiera składniki mineralne typu wapń, magnez, potas, żelazo czy cynk. Biała rzepa może pochwalić się małą ilością kalorii, co kwalifikuje ją do diety redukcyjnej. Wspomaga również przemianę materii. Ponadto posiada właściwości żółciotwórcze, rozluźniające, bakteriobójcze oraz moczopędne. Zdecydowanie wzmacnia organizm oraz usprawnia jego pracę. Spożywając ją regularnie wzmocnicie swoje włosy, paznokcie oraz skórę. Poleca się ją również w trakcie infekcji czy choroby, ponieważ łagodzi bóle gardła czy zapalenie błony śluzowej. Może zapobiec chorobom zwyrodnienia. Doskonale sprawdzi się jako środek na bóle reumatyczne. W kuchni nadaje się do soków, jako dodatek potraw, do sałatek, jogurtów czy kanapek. Możecie ją smażyć, piec a nawet gotować.
Krzepka surówka
Co kupić?
- 2-3 sztuki białej rzepy
- szczypta soli
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Rzepę obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na grubych oczkach. Majonez wymieszajcie z solą oraz rzepą.
Talarki
Co kupić?
- 150 ml mleka 3,2%
- 50 ml oleju
- szczypta soli
- 2 białe rzepy
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Jajko wymieszajcie z mlekiem, mąką oraz solą. Rzepę obierzcie i pokrójcie w krążki. Maczajcie w cieście i smażcie na rumiano z obu stron.
Zupa
Co kupić?
- 0.5 l bulionu
- 20 dag białej rzepy
- 1 główka czosnku suszonego
- 1 mała marchew
- 30 g papryki czerwonej
- 1 ziemniak
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól
- pieprz
- koperek
Przygotowanie:
Marchew pokrójcie w talarki, ziemniaki w kostkę, a paprykę w paski. Dodajcie do bulionu wraz z lubczykiem, czosnkiem i przyprawami. Następnie rzodkiew zetrzyjcie na tarce z małymi oczkami i dodajcie do zupy wraz z sokiem z cytryny. Po 5 minutach zupa gotowa, podawajcie ją z koperkiem.
Z owocami
dodał: Babciagramolka
Co kupić?
- 1 nieduża biała rzodkiew
- 1 gruszka
- 6 suszonych moreli
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- szczypta soli
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Rzodkiew i gruszkę obierzcie oraz zetrzyjcie na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Lekko posólcie i zostawcie na 5 minut. Po tym czasie odciśnijcie sok. Dodajcie olej i pietruszkę, pokrojone w paseczki morele. Całość wymieszajcie i doprawcie do smaku solą i cukrem.
zobacz również:
Czerwona kapusta na ciepło i różne sałatki i surówki |
Czarna rzepa – przepisy na smaczne surówki i sposoby serwowania |
Oryginalne surówki i sałatki do obiadu |
Pestki dyni – zastosowanie i super przepisy! |