Pestki dyni – zastosowanie i super przepisy!

7 sierpnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia. Dynia to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje na przetwory. Prawdziwą skarbnicą wielu witamin i minerałów są pestki dyni.

 

pestki dyni

By zachować zdrowie i dobrą kondycję organizmu, warto dodawać pestki dyni do ulubionych potraw. Dodane do muesli, zupy, surówki i innych potraw pestki z dyni będą stanowiły nie tylko doskonały walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną dawkę mikroelementów. Świeże czy prażone pestki dyni smakują znakomicie!

Kurczak z marchewką i pestkami dyni

Składniki:
– 4 udka z kurczaka bez kości
– koszerna sól i czarny pieprz
– 2 łyżeczki oleju rzepakowego
– małe marchewki
– ziołowy kuskus
– 1/3 filiżanki posiekanej świeżej natki pietruszki
– 1/3 filiżanki prażonych pestek dyni
– ¼ filiżanki posiekanej świeżej mięty
– 1 drobno posiekany ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku cytrynowego
– 2 łyżeczki skórki z cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Doprawić udka z kurczaka solą koszerną i czarnym pieprzem. Smażyć skórą do dołu w oleju rzepakowym na dużej patelni przeznaczonej do piekarnika na średnim ogniu, aż skórka stanie się złotobrązowa, 6 do 8 min., przenieść na talerz. Dodać marchewki i doprawić solą koszerną i czarnym pieprzem. Wrzucić na patelnię i dodać kurczaka, skórą do góry. Piec 8 do 10 min. W międzyczasie przygotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać posiekaną pietruszkę i prażone pestki dyni, świeżą miętę, posiekany ząbek czosnku, oliwę z oliwek, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Doprawić solą koszerną i czarnym pieprzem. Podawać kurczaka, marchewki i kuskus polane mieszanką ziół.

 

Kurczak z marchewką i pestkami dyni

Makaron z pomidorkami i pestkami dyni

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 ząbek czosnku mielony
– ½ szklanki pomidorów winogronowych pokrojonych na ćwiartki
– 2½ łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
– 3 duże obrane tęczowe lub pomarańczowe marchewki
– 1 szklanka sosu z suszonych pomidorów
– ¼ łyżeczki słodkiej papryki
– ¼ łyżeczki soli morskiej
– ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżki prażonych pestek dyni, do dekoracji

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć, aż będzie miękki i pachnący, około 30 sek. Dodać pomidory i 2 łyżki bazylii i smażyć, aż pomidory pękną i uwolnią sok, około 5 min. W międzyczasie pokroić marchewki na wstążki, używając spiralnej krajalnicy lub obieraczki do warzyw. Dodać marchewki, sos z suszonych pomidorów, paprykę, sól i pieprz na patelnię i gotować, aż marchewki będą miękkie, około 10 min. Przed podaniem posypać pozostałą ½ łyżki bazylii i pestkami dyni.

 

Makaron z pomidorkami i pestkami dyni

Dip z awokado z pestkami dyni

Składniki:
– 3/4 szklanki surowych zielonych pestek dyni
– 1 łyżka oliwy lub oleju z awokado
– szczypta soli
Pozostałe:
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 jalapeño
– 2 awokado
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię z oliwą na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodać pestki dyni i sól i podsmażać, aż lekko się zrumienią. Po zakończeniu wyjąć nasiona z patelni. Przygotować jalapeño – przekroić na pół, usunąć żeberka i nasiona. Dodać obrany ząbek czosnku do robota kuchennego, zmiksować. Następnie dodać prażone pestki dyni do robota kuchennego z czosnkiem i zmiksować. Następnie dodaj wszystko inne – awokado, sól i pieprz. Miksować, dodać przyprawy. Posypać pestkami dyni?

 

Dip z awokado z pestkami dyni

Zupa jarzynowa z pestkami dyni

Składniki:
– 500 ml bulionu
– 200 g cukinii
– 200 g porów
– 100 g korzenia selera
– 2 łyżki posiekanych liści selera
– 2 łyżki oleju z pestek dyni
– 1 łyżka pestek dyni

Przygotowanie:
Oczyścić i pokroić w plastry cukinię, pory i seler i dodać do wrzącego bulionu. Gotować ok. 10 min. Zdjąć z ognia i włożyć do blendera, dodać liście selera i miksować przez kilka min. Przygotowaną zupę skropić kilkoma kroplami oleju z pestek dyni i posypać pestkami dyni i od razu podawać.

 

Sałatka z rzodkiewką i pestkami dyni

Składniki:
Sałatka
– 4 filiżanki zielonych sałat według uznania (np. jarmuż, szpinak, rukola, rzymska)
– 1/2 kantalupy, obranej, pokrojonej na kawałki (ok. 2 filiżanek)
– 2 różowe lub czerwone rzodkiewki, drobno pokrojone
– ¼ szklanki pestek dyni
Vinaigrette z cytryny i ziół
– 1 ½ łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– ½ cytryny, wyciśnięty sok
– szczypta soli morskiej (opcjonalnie)
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:
Wyłożyć półmisek lub salaterkę z sałatą. Ułożyć kantalupę, rzodkiewki i pestki dyni. Wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól morską (opcjonalnie), czarny pieprz i zioła prowansalskie. Skropić sałatkę i od razu podawać.

 

Sałatka z rzodkiewką i pestkami dyni

 

zobacz również:

Pestki słonecznika – właściwości dla zdrowia i przepisy

Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy

Sałatki z cukinii surowej – różne przepisy

Proste sałatki jajeczne – różne przepisy