Bananowe desery na zimno i ciepło – 7 super przepisów!
Banany to źródło wielu witamin i wartości odżywczych. Ponad to pysznie smakują i nadają się do wielu deserów. Najlepsze w nich jest to, że możesz je spotkać przez cały rok w sklepach. Dlatego zebraliśmy dla Was te najlepsze i najpyszniejsze.
Właściwości bananów
W 100 g banana jest 89 kalorii oraz wartości odżywcze o następującym składzie: 1 g białka, 0 g tłuszczów, 22 g węglowodanów.
Banan nie dość, że jest owocem smacznym, to także niezwykle odżywczym. Zawiera on wiele minerałów takich jak: wapń, magnez, żelazo fosfor, cynk, selen, fluor i jod. Jest również źródłem witamin: C, B1, B2, B12, E, D i A. Dzięki enzymom produkowanym przez banany, składniki odżywcze są lepiej przyswajalne przez organizm. Owoce te bogate są też w trzy cukry :glukozę, sacharozę i fruktozę dzięki, którym dodają energii dużo lepiej niż słodycze. Warto sięgnąć po banana kiedy mamy ochotę na coś słodkiego oraz przed lub po wysiłku fizycznym.
Banany dzięki zawartości błonnika i pektyny wspomagają trawienie. Polecane są w kłopotach z zaparciami, zgagą i refluksem żołądkowym. Owoce te działają ochronnie na błony śluzowe żołądka, neutralizują kwasy, co pomaga zmniejszyć dolegliwości obecne przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Ponad to banany stymulują rozwój dobrych bakterii w jelitach oraz mogą pomóc w zwalczaniu biegunki. Potrafią one także zredukować nudności. Spożywanie bananów korzystnie wpływa także na wątrobę i nerki.
Te pyszne owoce dodadzą nam sił, pomogą ochronić się przed wieloma chorobami oraz złagodzą stres. Warto korzystać z tego daru jaki dała nam natura. Banany najlepiej spożywać jako osobną przekąskę, gdyż źle łączą się z produktami mącznymi i tłuszczami. Nie wszystkim banany są polecane, istnieją choroby i dolegliwości przy, których należy uważać na banany np. nietolerancja glukozy czy cukrzyca.
Co oznaczają plamki na bananie?
Kiedy banan ma brązowe lub czarne plamki to większość uważa, że nie nadaje się do spożycia co jest błędem. Charakterystyczne plamki pojawiają się w momencie dojrzewania banana. Owoce te zrywa się w momencie kiedy nabierają zielonego koloru i są bogate w chlorofil. Późniejsze procesy to całkowicie naturalny tryb dojrzewania. Następnie transportuje się je do konkretnych państw.
Po kilku dniach banan staje się miękki, skórka nabiera żółtej barwy i jest łatwa do oddzielenia. Podczas transportu banany trzyma się w chłodnych warunkach, aby opóźnić proces dojrzewania. Jak z pewnością zauważyliście nawet już po 2 dniach w domu owoc zaczyna zmieniać kolor.
Krokiety bananowe
Co kupić?
Składniki na krokiety:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 banany
- 400 g serka mascarpone
- 100 g rodzynek
- 4 jajka
- 2 op. herbatników petit
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- sok z cytryny
- cukier wanilinowy
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Na początku miksujemy wszystkie składniki na krokiety i smażymy naleśniki. Następnie banany rozgnieć widelcem i wymieszaj je z sokiem z cytryny oraz serkiem mascarpone. Herbatniki musisz rozgnieść i dodać do nich mielone orzechy laskowe. Na naleśniki połóż serek zrobiony serek bananowy i zawiń je w rulon jak krokieta. Teraz obtaczamy je w roztrzepanym jajku z dodatkiem wanilii oraz herbatników z orzechami. Smażymy krokiety na maśle klarowanym, aż do zarumienienia.
Zupa bananowa
Składniki:
- 800 ml wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- 4 małe banany
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki oleju ryżowego
- ½ pęczka dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- Sól różowa himalajska
- Pieprz biały mielony
- Chilli mielone
Przygotowanie:
Dymkę umyj. Odkrój zieloną część i posiekaj, cebulki pokrój w krążki. Obierz czosnek i pokrój go w plastry. Obierz banany i pokrój na talarki. Olej rozgrzej w garnku, dodaj cebulę, czosnek, poczekaj aż się zrumienią i wlej wodę, mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Dodaj cukier, pieprz biały mielony i gotuj przez 5-6 minut. Połowę bananów i odrobinę chilli dodaj do zupy, zagotuj i zmiksuj. Dodaj pozostałe banany i gotuj przez kolejne 5-6 minut na wolnym ogniu. Wlej zupę do talerzy i posyp posiekaną dymką.
Bananowe lizaki w czekoladzie
Składniki:
- 1 banan
- pół tabliczki czekolady
- do posypania: orzechy/ migdały/ wiórki kokosowe (zdecydowanie polecam z orzechami)
- 2 patyczki do lodów
Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki, przecinamy na pół.
Czekoladę z 2 łyżkami mleka roztapiamy w kąpieli wodnej, nadziewamy banany na patyczek i maczamy w czekoladzie, następnie posypujemy orzechami.
Można jeść od razu albo można zamrozić.
Sernik bananowy
Co kupić?
Spód ciasta
- 400 g herbatników czekoladowych lub korzennych
- 150 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
Sernik
- 700 g twaróg półtłusty niemielony
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 banany
- 150 g cukier
- 1 cukier waniliowy
- 2 tabl. czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Spód ciasta przygotowujemy poprzez zmiksowanie czekolady i herbatników. Następnie zalewamy je rozpuszczonym masłem i układamy na spód tortownicy. Jeżeli chodzi o przygotowanie sernika to zaczynamy od zmielenia sera w maszynce do mięsa, a następnie zmiksowania go z resztą składników. Masę wkładamy na herbatniki i pieczemy ciasto przez godzinę w 170 stopniach. Na gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladę.
Bananowa kawa mrożona
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/6 obranego banana
- cukier
- kostki lodu
- 1 gałka lodów kawowych lub waniliowych
- bita śmietana
Przygotowanie:
Pudding chia z bananami
Składniki:
- 1 średni dojrzały banan
- 2 łyżki wiórków orzecha kokosowego
- 2 daty medjoli (daktyle)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego z wanilią
- ¼ szklanki nasion chia
- 1 średni dojrzały banan, pokrojony
- posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie:
W blenderze zmiksować kokos, daktyle, wanilię, cynamon i mleko migdałowe. Dodać nasiona chia. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc. Dodać pokrojony banan, orzechy włoskie i kokos.
Tosty z bananami i czekoladą
Składniki:
- ¼ szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
- ¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki cukru
- 2 duże jajka
- 1/8 łyżeczki soli
- 4 ½ łyżki stołowej kremu czekoladowego (np. Nutella)
- 6 kromek chleba pełnoziarnistego
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 szklanka cienko pokrojonego banana
- 1 ½ łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
W płytkim naczyniu połączyć mleko, jajka, cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Rozłożyć 1/2 łyżki Nutelli na każdym z kawałków chleba. Ułożyć plasterki banana na każdej kromce chleba i przyłożyć drugą kromką. Na patelni podgrzać olej, kanapkę zanurzać w mleku i kłaść na patelni. Smażyć przez 2 min. Pokroić na cztery trójkąty i posypać cukrem pudrem.
zobacz również:
Banany – różne pomysłowe przepisy na desery bananowe
Które banany są najzdrowsze – czy jeść dojrzałe banany? Przepisy na dania z bananami
Banany – przepisy na różne oryginalne dania z bananów
Jak wykorzystać przejrzałe banany?