Crostini – pyszne kanapeczki na przekąskę – różne przepisy

1 kwietnia 2016, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Te maleńkie chrupiące kanapeczki mogą stać się przebojem każdego spotkania towarzyskiego. Są smaczne, zabawne i za każdym razem zaskakują swoim nakryciem. Mowa oczywiście o Crostini.

 kan
Co zrobić z podsuszonej bułeczki lub chleba? Podać z serem. To jedna z możliwości przekształcania bagietki na eleganckie przekąski. Zazwyczaj crostini robi się na grillu lub w piekarniku.  Crostini na pierwszy rzut oka wydają się po prostu mniejszą wersją równie popularnej we Włoszech bruschetty. Ale to tylko pozory. Tradycyjnie bruschettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe. Włosi często sięgają po ciabattę. Kanapeczki rzeczywiście powinny być malutkie, choć nie muszą być na jeden kęs. Kromki o grubości około jednego centymetra opieka się, naciera czosnkiem, soli, pieprzy i skrapia oliwą.
Do tradycyjnego toskańskiego crostini przygotowuje się pastę z drobiowych wątróbek. Jednak opieczona kromka bez trudu przyjmie również inne składniki. Można pożyczyć z bruschetty mieszankę świeżych pomidorów i bazylii lub pozwolić działać swojej wyobraźni. Jeśli chcemy bardziej wytwornie, możemy położyć nieduży plasterek włoskiej szynki i pokrojonego w plastry melona lub kawałek świeżej figi. Efektownie wyglądać będzie mieszanka rozmaitych ziół, lekko przesiekanych i posypanych startym pecorino. Można też zrobić pastę z gotowanej fasoli z czosnkiem, nie będzie może zbyt widowiskowa, ale jej smak zrównoważy skromny wygląd. Włoski charakter crostini podkreślimy też mozzarellą, do której można tradycyjnie dodać pomidory lub sięgnąć po zupełnie inne towarzystwo, na przykład świeże zioła lub bardzo pikantną oliwę.

Opis przyrządzania Crostini:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Możliwie cienką bagietkę kroimy w kromki centymetrowej grubości. Układamy pojedynczą warstwą na blasze i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy mniej więcej 8 minut, czyli do chwili, aż bułka zarumieni się i będzie chrupka. Trzeba często sprawdzać, żeby nie przegapić właściwej chwili i nie doprowadzić grzanek do zwęglenia. Gotowe grzaneczki studzimy i wkładamy do szczelnego pojemnika. Podajemy na gorąco (podgrzewamy w piekarniku) lub zimno, z rozmaitymi dodatkami.

Beef and Blue Cheese Crostini

Składniki:
– 2 ząbki czosnku,
– łyżeczka płatków czerwonej papryki,
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
– 2 łyżeczki mielonych świeżych liści rozmarynu
– 0,25 szklanki 100% oliwy z oliwek
– 20 dag mięsa typu rostbef, pokrojonego w cienkie plasterki
– 0,5 szklanki 100% oliwy z oliwek
– kilka ząbków czosnku,
– 1 łyżeczka soli,
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
– 1 bagietka,
– 30 dag sera, miękkiego,
– 2 łyżki śmietany,
– 0,5 szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego.
Przygotowanie:
W płytkim naczyniu połączyć składniki marynaty. Dodać mięso i przechowywać w lodówce kilka godzin. Rozgrzać piekarnik. W średniej wielkości misce połączyć oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz. Pokropić z obu stron kromki chleba mieszaniną oleju. Umieść na pergaminie na blaszce do pieczenia. Piec 10-15 minut aż będą lekko rumiane i chrupiące. W misce mikserem wymieszać sery ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć mięso z marynaty. Położyć na każdą kromeczkę crostini. Położyć po łyżeczce mieszaniny sera. Posypać posiekaną pietruszką.

Crostini z brzoskwinią i prosciutto

autor: fotokulinarnie.pl

 crost1

Składniki

  • 1 mała biała bagietka (na 15 małych kromek)
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • 2 brzoskwinie
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kopiasta łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • ok. 100 g sera ricotta

Wykonanie

  • brzoskwinie obrać, wyjąć pestki i pokroić w niewielką kostkę
  • w garnuszku rozpuścić pół łyżeczki masła, wrzucić brzoskwinie i dodać miód. Podsmażać przez kilka minut, tak, by brzoskwinie nie zmiękły za bardzo – mają pozostać jędrne
  • z gałązek tymianku oberwać listki tak by uzyskać 1 kopiastą łyżeczkę
  • brzoskwinie zdjąć z ognia i wtedy dorzucić do nich tymianek. Wymieszać i odstać na kilka minut
  • plastry szynki pokroić w poprzek na paski. Każdy plaster pokroić na 5 pasków. Upewnić się, że kroimy w poprzek włókien – inaczej długie włókna mogą się „ciągnąć” przy jedzeniu
  • bagietkę pokroić na kromeczki grubości ok. 1 cm, tak by uzyskać 15 kromek
  • rozpuścić trochę masła, tak by uzyskać 1 łyżeczkę
  • za pomocą silikonowego pędzelka posmarować kromki rozpuszczonym masłem z obu stron. Dzięki użyciu pędzelka zużyjemy bardzo małą ilość masła, którą uda nam się równomiernie rozprowadzić. Bardzo polecam ten sposób
  • kromki rozłożyć na ruszcie i grillować w piekarniku z obu stron, aż się przyrumienią. Trwa to ok. 3 min z każdej strony. Uważać by nie przypalić grzanek
  • grzanki lekko przestudzić i posmarować niezbyt grubą warstwą ricotty
  • na każdej grzance ułożyć kawałek szynki parmeńskiej, a następnie kopiastą łyżeczkę podsmażonych brzoskwiń z sosem
  • podawać od razu

Sweet Fig Crostini

Składniki:
– bagietka,
– biały serek ze śmietaną,
– 2-3 łyżki masła,
– 2-3 łyżki miodu z kwiatu pomarańczy,
– 2-3 figi,
– opcjonalnie inne dodatki.
Przygotowanie:
Pokroić bagietki, pokropić roztopionym masłem i umieścić je w piekarniku. Zapiec na złoty kolor. Biały serek wymieszać z miodem z kwiatu pomarańczy, ozdobić plasterkiem figi lub dojrzałej brzoskwini (lub nektarynką czy śliwką) i podawać.

Creamy Ricotta and Bell Pepper Crostini

Składniki:
– 1 bagietka, pokrojona w plasterki,
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
– 3 gałązki świeżego tymianku, plus trochę do dekoracji,
– 1 cytryna,
– 1 czerwona papryka,
– 1/2 bakłażana (lub 1 mały),
– 1/2 łyżeczki soli,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżka parmezanu, świeżo startego,
– 1/2 cebuli,
–  3/4 szklanki koziego sera ricotta,
– 2 łyżki świeżej mięty, drobno posiekanej, plus trochę do przybrania,
– 3/4 łyżeczki soli,
– 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego.

Przygotowanie:


Podgrzać oliwę w rondelku, wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor. Wycisnąć sok z cytryny, zostawić około 1 łyżeczka skórki z cytryny do dekoracji. Bagietki lekko skropić olejem ze smażenia cebuli. Umieść kawałki na patelni. Do smażenia wrzucić 3 gałązki tymianku. Piec około 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Zdjąć z patelni, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Obrać i wydrążyć bakłażana i pokroić, ułożyć plastry na blaszce, posypać solą i odstawić na około 20 minut. Osączyć ręcznikiem papierowym. Zasmażyć na gorącej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Po upieczeniu pokroić bakłażany na małe kawałki. Umyć paprykę, osuszyć, lekko skropić oliwą. Zapiec delikatnie.  Zdjąć skórkę i pokroić w cząstki. W blenderze wymieszać cebulę, czosnek, bakłażany, paprykę, sok z cytryny i oliwę. Dodać ser kozi, skórkę z cytryny, posiekaną miętę i parmezan. Dobrze wymieszać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować ok. 2 łyżeczki pasty na każdy kawałek bagietki. Udekorować miętą, skórką z cytryny i parmezanem. Podawać w temperaturze pokojowej.

Crostini z cukinią i pomidorem

autor: fotokulinarnie.pl

crost2

Składniki

  • 1 mała biała bagietka (na 15 małych kromek)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

warzywa

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała cebula
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 10 listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek

dekoracja

  • 15 małych, podwójnych listków bazylii

Wykonanie

  • cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na minimalnej ilości oliwy. Zdjąć z patelni
  • cukinii odkroić końcówki, a następnie pokroić ją na plastry grubości ok. 1 cm. Ponownie rozgrzać patelnie na której była wcześniej cebula i rozłożyć na niej plastry cukinii. Grillować je przez ok. 4 min z każdej strony, aż się przyrumienią, a cukinia trochę zmięknie
  • po przestudzeniu, pokroić plastry cukinii w drobną kostkę
  • pomidor obrać i pokroić w drobną kostkę
  • porwać listki bazylii na mniejsze kawałki
  • wszystkie warzywa wymieszać razem, dodać 1/2 łyżeczki oliwy, bazylię i przyprawy, ponownie wymieszać i odstawić
  • bagietkę pokroić na kromeczki grubości ok. 1 cm, tak by uzyskać 15 kromek
  • za pomocą silikonowego pędzelka posmarować kromki oliwą z obu stron. Dzięki użyciu pędzelka zużyjemy bardzo małą ilość oliwy, którą uda nam się równomiernie rozprowadzić. Bardzo polecam, ten sposób
  • kromki rozłożyć na ruszcie i grillować w piekarniku z obu stron, aż się przyrumienią. Trwa to ok. 3 min z każdej strony. Uważać by nie przypalić grzanek
  • grzanki lekko przestudzić i rozłożyć na nich farsz, wybierając go z naczynia od góry, tak by ewentualny sok, który wypłynął z warzyw, został na dnie naczynia
  • można udekorować dodatkowymi listkami bazylii

 

Festive Crostini

Składniki:
– 1/2 pęczka suszonych pomidorów,
–  1 i 1/2 szklanki wrzącej wody,
– 1 bagietka, pokrojona na kanapeczki,
– 2 ząbki czosnku,
– 1/2 opakowania twarożku,
– 1/2 opakowania sera feta
– kilka oliwek,
– 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:


Pomidory namoczyć w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody na 30 minut, osączyć. Ułożyć kromeczki na blaszce do pieczenia. Piec w temperaturze 400° C przez 10-12 minut. Przeciąć 1 ząbek czosnku na pół i natrzeć skórkę kromek bardzo równomiernie. Wymieszać ser i ser feta. Rozsmarować około 1 łyżeczkę mieszanki sera na każdym kawałku chleba. Zgnieść pozostały czosnek w wyciskarce. Wymieszać czosnek, pomidory, oliwki i natkę pietruszki. Ułożyć na serze. Podawać.

Yummy Crostini

Składniki:
– 6 kromek z bagietki,
– 1/3 szklanki oleju z nasion dyni,
– 20 dag sera typu Stilton,
– 3 zielone gruszki Anjou pokrojone w cienkie kliny,
–  1/2 szklanki prażonych nasion dyni.

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 375°C. Przygotować kromeczki z bułki wedle uznania. Pokropić kanapeczki około 3 łyżkami oleju z nasion dyni. Ułożyć na blaszce do pieczenia i upiec na złoty kolor (7 do 10 minut). Wyjąć z piekarnika. Gdy są jeszcze ciepłe, rozsmarować ser i ułożyć gruszki na tostach z bułki. Posypać pestkami dyni i skropić pozostałym olejem z nasion. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Spinach and Parmesan Crostini

Składniki:
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
– 1 serek śmietankowy,
– 1 szklanka świeżo startego parmezanu,
– 1/4 szklanki majonezu,
– 1 duży ząbek czosnku, zmielony,
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
– 1/2 bagietki,
– 1/3 szklanki orzeszków piniowych.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 325°C. Odcedzić szpinak, osuszyć w papierowych ręcznikach. Wymieszać szpinak, ser, ser parmezan, a następnie dodać majonez, czosnek i pieprz. Posmarować każdy kawałek chleba 2 łyżkami mieszaniny z sera. Posypać orzeszkami pinii. Ułożyć kromki na blaszce do pieczenia. Piec w temperaturze 325° C przez 10 minut – do całkowitego podgrzania i opieczenia orzeszków.

Swiss Cheese Onion Crostini

Składniki:
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 cebule, pokrojone w plasterki,
– 1 łyżeczka suszonego tymianku,
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
– 1 duża bagietka, pokrojona w plasterki,
– 2 łyżki musztardy Dijon,
– 2 szklanki tartego sera typu Gruyere.

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 425°C. W dużej patelni, rozgrzać olej na średnim ogniu, dodać cebulę. Smażyć przez co najmniej 3 minuty, dopiero wówczas wymieszać. Dusić około 20 minut, aż cebula stanie się rumiana. Dodać tymianek i przyprawić solą i pieprzem. Posmarować kromki odrobiną musztardy. Podzielić mieszaninę cebuli równomiernie na kromki. Posypać serem. Ułożyć na folii na blaszce do pieczenia, piec 10 minut, aż ser się rozpuści.

Avocado Crostini

Składniki:
– 8 kromek pszennego chleba,
– 2 awokado,
– 1 ząbek czosnku,
– po 1/2 pęczka natki pietruszki i bazylii,
– 5 łyżek oliwy,
– 1 łyżka soku z cytryny,
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Kromki chleba podpiec w piekarniku lub tosterze na złoto. Natkę i bazylię opłukać, otrzepać z wody, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę i bazylię zmiksować z oliwą, dodać czosnek, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, wymieszać. Awokado obrać, przekroić, wyjąć pestki, pokroić w kostkę i polać sokiem z cytryny. Kromki chleba posmarować pastą ziołową, ułożyć kawałki awokado, oprószyć szczyptą pieprzu.

Arctic Circle Crab Crostini

Składniki:
– 3 łodygi kopru,
– 1 duża cebula biała, pokrojona w kostkę,
– 1 łyżka cukru,
– 1/2 szklanki marmolady morelowej,
– 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę,
– 1 limonka (starta skórka i sok),
– 1 łyżeczka ziarenek gorczycy,
– 1 szklanka majonezu,
– 30 dag gotowanego mięsa kraba,
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
– bagietka, pokrojona,
– 16 małych gałązek pietruszki do przybrania.

Przygotowanie:


W małym rondelku, połączyć koper, cebulę, cukier, marmoladę i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Rozgrzać piekarnik do 425°C. W miseczce wymieszać cebulę, skórkę i sok z limonki, musztardę i majonez, a następnie dołożyć mięso kraba i już tylko delikatnie zamieszać. Doprawić solą i pieprzem, w razie potrzeby. Ułożyć kromeczki na blaszce do pieczenia. Nałożyć na kromeczki pastę z kraba. Piec krótko w piekarniku (na lekko rumiane). Kromeczki udekorować marmoladą i natką pietruszki.

Smoked Strawberry Mozzarella Crostini

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki świeżych truskawek (pokrojone),
– 1 łyżka octu balsamicznego,
– 1 łyżeczka cukru,
– ser typu mozzarella, pokrojony na plasterki,
– kromki z bagietki,
–  8 dużych liści bazylii

Przygotowanie:


Rozgrzać grill. W małej misce wymieszać truskawki z octem balsamicznym i cukrem. Odstawić do zamarynowania. Umieść kromki bagietki na grilu. Zapiec. Położyć ser i zapiec do rozpuszczenia sera. Wyjąć, ułożyć na talerzyku. na serze położyć listki bazylii, a na nich ułożyć truskawki. Posypać pieprzem. Podawać.

Crostini z bakłażanem, cukinią i pomidorkiem

ccc

autor: Aneta Klimecka

Składniki:

cukinia
bakłażan
10 kromek czerstwego chleba
pomidor
szczypta oregano
oliwa z oliwek extra vergine
ząbek czosnku
sól
pieprz

 

Przygotowanie

– Z każdej kromki chleba wykrawamy dwa kółeczka (najlepiej tak jak robimy to z pierogami – przy pomocy szklanki)
– Chlebowe kółeczka opiekamy na grillu z obu stron, razem z umytym bakłażanem (wcześniej moczonym w osolonej wodzie i osuszonym) i cukinią pokrojonymi na plastry. Doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem. Odkładamy na talerz pokryty papierowym ręcznikiem
– Pomidor myjemy, wrzucamy na chwilę do miski z gorącą wodą, a następnie do miski z lodowatą wodą. Obieramy za skóry, kroimy w kosteczkę.
– Każdą z grzanek nacieramy z obu stron czosnkiem, nakładamy kolejno bakłażan, cukinię i pomidorek.

 

Zebrała: Marta

Zobacz również:

  1. Kuchnia grecka i przepisy na narodowe przysmaki
  2. Pieczemy jabłka i gruszki
  3. Koktajle owocowe – dużo przepisów
  4. Jajecznica na różne sposoby