Szafranowa manna na rosole

23 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna , złocista , aromatyczna zupka na bazie drobiowego rosołu

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 4 szklanki mocnego rosołu drobiowego ( ja miałam z kurczaka z indykiem )
  • 8 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
  • 2 duże marchewki ugotowane z rosołu
  • 1/2 ugotowanej pietruszki z rosołż
  • kawałek ugotowanego selera z rosołu ( tyle samo co pietruszki )
  • 2 żółtka
  • szczypta szafranu
  • natka pietruszki

Rosół doprowadzić do wrzenia i wlać zmieszaną z zimną wodą kaszkę. Gotować mieszając aż się rozklei ok 5 minut. Warzywa z rosołu zmiksować w malakserze i dokładnie wymieszać z zupą. Dodać szczyptę uprzednio namoczonego w łyżeczce wody szafran. Ogrzewać na małym gazie 5 minut .Żółtka rozetrzeć z kilkoma łyżkami ciepłej zupy. Wlać do garnka i już nie podgrzewać wymieszać.

Podawać posypaną natką pietruszki.

file1298488961



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....