Cebula na odporność – co zawiera i jakie ma właściwości?
Cebula, to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka – znana od ponad 5000 lat. Ma doskonałe właściwości zarówno odżywcze jak i lecznicze. Działa przede wszystkim bakteriobójczo, odkwasza organizm, powoduje spadek cukru we krwi. Smak cebuli zależy w znacznej mierze od zawartości cukru i olejku eterycznego. W zależności od ilości tych składników rozróżnia się odmiany: słodkie, ostre i średnio ostre.
Cebula zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, takich jak: olejki lotne, witaminy, pektyny, białka, składniki mineralne. Jest bogata w: sód, potas, wapń, angan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i kwas foliowy. Ze względu na bogactwo siarki, zwiększa odporność organizmu i wzmacnia włosy oraz paznokcie. Jeśli ktoś nie lubi surowej cebuli, może posłużyć się jej sokiem. Wiosną i jesienią powinien pić go w zasadzie każdy, ma bowiem działanie wszechstronnie wzmacniające, oczyszczające i odtruwające organizm.
Surowa cebula jest stosowana w leczeniu infekcji układu oddechowego i przewodu pokarmowego (poprawia trawienie, znosi nadmierną fermentację i wzdęcia, likwiduje zaparcia), reguluje równowagę sodowo-potasową, obniża ciśnienie krwi, powoduje spadek zawartości cukru we krwi. Działa również moczopędnie. Można ją stosować w przypadku chorób reumatycznych.
Zawiera także naturalną substancję, która nie dopuszcza do zakrzepów krwi, co powoduje, że powinna koniecznie znaleźć się w menu osób z chorobą wieńcową! Co ważne! poza działaniem profilaktycznym cebula działa leczniczo – w przypadku już występujących zakrzepów żylnych. Przy regularnym spożywaniu cebuli zakrzepy z biegiem czasu rozpuszczają się!
Według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli przez przynajmniej dwa miesiące powoduje wzrost „dobrego” cholesterolu – HLD, a obniżenie „złego” – LDL. Chyba jedynym przeciwwskazaniem do jedzenia tego wspaniałego warzywa są poważne schorzenia nerek i wątroby.
Pieczona cebula stanowi dobry środek zmiękczający i gojący, stosowany zewnętrznie na czyraki i inne ropne stany skóry.
Cebulowy syrop wzmacniający:
1 szklankę utartej cebuli starannie zmieszać z 1 szklanką miodu, po godzinie zagotować i na gorąco przecedzić. Podaje się dzieciom po łyżeczce lub łyżce.
Syrop na kaszel:
Posiekaną cebulę zasypać cukrem, postawić w ciepłym miejscu pod przykryciem. Sok pić kilka razy dziennie w przypadku męczącego kaszlu.
Odżywka na włosy
Zetrzyj świeżą cebulę na tarce lub w sokowirówce, do soku dodaj kilka kropel cytryny i jedno żółtko, wymieszaj i nałóż na lekko zmoczone włosy, delikatnie masując skórę głowy. Po godzinie spłucz włosy ciepłą wodą i umyj szamponem dwukrotnie.
Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny
Zobacz również: