Właściwości chrzanu

16 lutego 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Poznaj właściwości chrzanu i stosuj to warzywo w kuchni przez cały rok. Wciąż nie doceniamy działania chrzanu jako naturalnego środka leczniczego, większe zaufanie mamy raczej do czosnku. Jednak chrzan powinien być równie mocno ceniony w kuchni, zarówno jako aromatyczny dodatek do potraw jak i produkt leczniczy.

100 g chrzanu to jedynie 74 kcal i kwintesencja witaminy C! Ten ostry w smaku korzeń zawiera też prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz spore ilości potasu. Poza tym wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, siarkę, mangan oraz  fitoncydy – naturalne substancje bakteriobójcze. Pod względem ich zawartości chrzan plasuje się tuż za czosnkiem i cebulą! Dlatego …. chrzan leczy.

Ma właściwości bakteriostatyczne, zwiększa odporność organizmu. Stosuje się go w nieżytach nosa i oskrzeli. A sokiem wyciśniętym z  korzenia można nacierać miejsca dotknięte chorobą reumatyczną.

Chrzan niewątpliwie dodaje też smaku. W kuchni ma zastosowanie przyrządzaniu surówek, sosów oraz napojów.

Inne przydatne właściwości chrzanu:

Chrzan jest dość często spotykaną na łąkach rośliną, dlatego warto się zainteresować zawczasu do czego może  nam się przydać np. na wakacjach pod namiotem.

Sok z korzenia dodany do mleka zapobiega kwaśnieniu.

Owinięte w liście chrzanu masło dłużej utrzymuje świeżość.

Obłożone liśćmi lub przesypane drobno startym korzeni chrzanu świeże ryby, mięso i wędliny dłużej zachowują świeżość.

Ułożenie chrzanowych liści w namiocie pod materacem ułatwia zasypianie.

PRZEPIS NA MASŁO CHRZANOWE

125 g masła, 2 łyżki tartego chrzanu, łyżeczka soli, łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru.

Wymieszać chrzan z sokiem z cytryny. Masło dokładnie utrzeć z solą i stopniowo dodawać chrzan. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Cudowne właściwości żurawiny
  2. Koktajle owocowe dużo przepisów
  3. Dlaczego warto wprowadzić kwas foliowy do diety?
  4. Zadaj pytanie dietetykowi



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.