Sałatka z kurczaka z pomarańczą i selerem: PYCHA!
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- pierś z kurczaka
- jabłko
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- łyżka sosu sojowego
- 2 pomarańcze
- 1/2 selera
- 1/2 kostki masła
- 10 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki natki
- 1/4 szklanki oleju
- łyżeczka cukru
Piersi z kurczaka pokroić w plastry, włożyć do miseczki, przyprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny oraz sosem sojowym. Wymieszać, przykryć i zostawić w lodówce.
osuszone mięso z marynaty podsmażyć na maśle, ostudzić. Jabłko pokroić w plasterki, seler w słupki – od razu skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać i pokroić w cząstki. Wymieszać mięso z kurczaka z jabłkiem, pomarańczą, selerem i natką. Przygotować sos: sok z pomarańczy wymieszać z cukrem, solą, pieprzem i połączyć z olejem. Aromatycznym sosem polać sałatkę, dokładnie wymieszać. Od razu podawać.