Ciasto „Wisienka”
Składniki
Biszkopt:
- 10 jajek,
- 8 łyżek mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 12 łyżek cukru,
- mleko zagęszczone niesłodzone, 0,5 l
- 2 łyżki cukru,
- 2 galaretki gruszkowe,
- 1 szklanka wody,
- wiśnie bez pestek, 2 słoiki
- syrop z wiśni,
- 2 galaretki wiśniowe,
polewa : 1 czekolada i 2 łyżki mleka,
Biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka – ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek oraz kakao . podzielić ciasto na dwie części, wlać ciasto na dużą blachę i upiec.
Jeden biszkopt dać do foremki na niego wlać piankę przygotowaną z szklanki mleka . mleko ubijac aż zwiększy swoją objętość wtedy wlac do niego zimna płynną galaretkę gruszkową rozpuszczona w 0,5 szklanki wody,, gdy pianka zastygnie zalać to wiśniami z galeretką, których galaretka jest rozpuszczona na szklance syropu wiśniowego i 2,5 szklanki wody, wstawic do lodówki niech zastygnie. przygotować piankę z mleka tak samo jak poprzednią z galaretką gruszkową i zalać wiśnie położyć na wierzch drugi biszkopt i polać go czekoladą rozpuszczoną na 2 łyżkach mleka i udekorować.