Szarlotka z pianką

8 grudnia 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Na ciasto:

– 65 dag mąki pszennej
– margaryna
– łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
– 2 łyżki cukru pudru
– 5 żółtek
– łyżka kakao

Nadzienie:
– 1,5 kg jabłek
– 3 łyżki cukru
– łyżeczka cynamonu

Pianka:
– 5 białek
– szklanka cukru
– kisiel o dowolnym smaku Delecta

Wykonanie:

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy miękką
margarynę i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, cukier puder i
wyrabiamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części: jedną większą i dwie
mniejsze. Do jednej mniejszej wsypujemy kakao i mieszamy. Ciasta mocno
schładzamy.
2. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z cukrem i
cynamonem.
3. Większą cześć ciasta wykładamy na dno blachy. Układamy jabłka. Na
owoce ścieramy ciasto kakaowe.
4. Ubijamy pianę z białek. Stopniowo wsypujemy cukier, a na końcu kisiel
i delikatnie mieszamy. Gotową pianę wykładamy na ciasto. Na wierzch
ścieramy jasne ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na
50 minut.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺