Babka ziemniaczana

10 października 2010, dodał: Antalis
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • 2 kg ziemniaków surowych
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 2 duże cebule
  • maka ziemniaczana
  • 2 łyżki oleju
  • 5 jaj
  • majeranek lub zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Ziemniaki zetrzeć  tarce o grubych okach,włożyć do ściereczki o odcisnąć nadmiar soku, dodać 2 łyżki oleju.Boczek pokroić w drobną kostkę i  podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulkę aby się zeszkliła. Całość wrzucić do startych ziemniaków. Dodać jajka i przyprawy. Mąki dodać tyle, by masa nie była bardzo lejąca-ma być zwarta, ale niezbyt gęsta. Wymieszać. Masę przełożyć na blachę (ja używam do tego keksówek) wysmarowaną olejem . Piec w temp. 190-200 st przez 1,5 godziny.

Pod koniec pieczenia można na wierzch wylać ok. pół szklanki mleka. Do babki dodaje czasem np przyprawę do kurczaka, a w sezonie starta cukinie :)

Podaje z sosem grzybowym, gulaszem lub sosem koperkowym. Super smakuje na drugi dzień odsmażana na masełku.file1286721537



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...