Babka ziemniaczana
- Składniki:
- 2 kg ziemniaków surowych
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 2 duże cebule
- maka ziemniaczana
- 2 łyżki oleju
- 5 jaj
- majeranek lub zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
Ziemniaki zetrzeć tarce o grubych okach,włożyć do ściereczki o odcisnąć nadmiar soku, dodać 2 łyżki oleju.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulkę aby się zeszkliła. Całość wrzucić do startych ziemniaków. Dodać jajka i przyprawy. Mąki dodać tyle, by masa nie była bardzo lejąca-ma być zwarta, ale niezbyt gęsta. Wymieszać. Masę przełożyć na blachę (ja używam do tego keksówek) wysmarowaną olejem . Piec w temp. 190-200 st przez 1,5 godziny.
Pod koniec pieczenia można na wierzch wylać ok. pół szklanki mleka. Do babki dodaje czasem np przyprawę do kurczaka, a w sezonie starta cukinie :)
Podaje z sosem grzybowym, gulaszem lub sosem koperkowym. Super smakuje na drugi dzień odsmażana na masełku.