Szybki przepis na jabłka pieczone z twarożkiem. Hit wśród jesiennych deserów

dodał: Ewelina Szadkowska
Pieczone jabłka ze słodkim twarożkiem to jesienny przysmak, którym się zachwycisz. Owoce podane w takiej formie to deser, który nie zagrozi talii, a zaspokoi zachciankę na coś słodkiego. Kiedy znudzi nam się klasyczna szarlotka, albo kiedy szukamy deseru w wersji light, ten przepis przychodzi z pomocą. Sprawdzi się, gdy chcemy przygotować coś smacznego i lekkiego.
Deser twarożkowo-jabłkowy jest idealny dla osób kochających owoce, ale unikających ciężkich i przesłodzonych ciast. Wystarczy, że wydrążymy jabłka, przygotujemy nadzienie z serka i wypełnimy nim owoce. Jabłka to prawdziwy dar natury, pełen witamin, błonnika oraz cennych minerałów. Znajdziemy w nich witaminy C, E, K, beta-karoten i witaminy z grupy B. Dodatkowo jabłka zawierają mikroelementy, takie jak potas, wapń, żelazo, sód, magnez i cenne przeciwutleniacze.
Jedzenie jabłek daje same korzyści
Dzięki jabłkom w naszej diecie obniżamy cholesterol, wspomagamy trawienie i oczyszczamy organizm z toksyn. Jabłka działają przeciwzapalnie i wzmacniają odporność organizmu. Co więcej, regularne spożywanie owoców poprawia wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Najlepiej je jeść na surowo, ale jabłko to owoc, który doskonale sprawdza się także w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do deserów. Mało który owoc daje się tak cudownie przetwarzać w słodkie specjały. Racuszki, dżemy, szarlotki, owocowe chipsy, jabłka w cieście, jabłka z ryżem, różnego typu ciasteczka z jabłkowym wsadem i biszkopty. Tak więc czas wykorzystać ten kulinarny potencjał.
Przepis na pieczone jabłka z twarożkiem
Do przygotowania szybkiego deseru z jabłek potrzebujesz kilku prostych składników. Przygotuj 6 średniej wielkości jabłek. Do tego 200 g twarogu, najlepiej półtłustego i 2 łyżki cukru. Będzie też potrzebne jedno lub dwa żółtko, jeśli twaróg jest suchy.Do przyprawienia przyda się mielony cynamon. Jeśli lubisz, dodaj rodzynki, suszoną żurawinę albo siekane orzechy.
Najpierw wrzucamy twaróg do miski, dodajemy żółtko, cukier i aromatyczny cynamon. Całość miksujemy, aż powstanie gładka masa o delikatnym, słodkim smaku. Jeśli planujesz dodać bakalie, możesz zmniejszyć ilość cukru. Możesz też dosypać posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub nerkowca. Następnie odcinamy górną część jabłek tak, aby powstała „czapeczka” z ogonkiem. Delikatnie wydrążamy ze środka gniazda nasienne, zostawiając spód. Przyda się nieduży nożyk. W jabłku o miękkim miąższu będzie łatwiej drążyć. Następnie wypełniamy jabłka twarożkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy odkrojonymi wcześniej “czapeczkami”. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości jabłek i od tego, czy są twardsze i chrupiące, czy bardziej miękkie. Gotowe pieczone jabłka możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem. Jeśli lubisz słodsze akcenty, bezpośrednio przed podaniem możesz polać je syropem klonowym lub miodem.
Pieczone jabłka z twarożkiem to szybki, prosty i zdrowy deser na jesienne popołudnia. To idealna alternatywa dla szarlotki, ciast i innych tradycyjnych deserów z jabłkami. A na pewno mniej kaloryczna, dzięki czemu nikt nie musi sobie odmawiać deseru. Warto urozmaicić jesienne menu całej rodziny o tak apetyczną przekąskę.