Czy jedzenie jabłek na czczo jest zdrowe? Fakty i mity o porannym rytuale

dodał: Ewelina Szadkowska
Owoce o stały element naszej codziennej diety. Szczególną popularnością cieszą się nasze polskie jabłka, które obecnie są dostępne w sprzedaży przez cały rok. Wyróżnia je wielość odmian, soczysty smak i właściwości prozdrowotne. Jak głosi przysłowie – jedno jabłko dziennie trzyma nas z daleka od lekarza. Czy jednak na pewno możemy je spożywać na śniadanie, jeszcze przed pierwszym posiłkiem?
Specjaliści z zakresu żywienia od dawna zaznaczali, że kwasy zawarte w owocach czynią je wyjątkowym produktem spożywczym. Wielu z nich odradzało łączenie ich z innymi składnikami posiłków, gdyż miało to utrudniać ich prawidłowe trawienie. Inni uważali, że owoce tak doskonale pasują do ciast czy mięs, że nie warto rezygnować z tych kompozycji smakowych. Wiele osób zaczęło jednak zadawać sobie pytanie, czy wolno jeść jabłka na czczo. W tym artykule wyjaśnimy wszelkie wątpliwości na ten temat.
Oto wartości odżywcze jabłek
Po jabłka warto sięgać niezależnie od wieku i pory roku. Dostarczają nam dużej ilości błonnika, niezbędnego do prawidłowego procesu trawienia. Zawierają też wiele witamin oraz minerałów, które przyczyniają się do utrzymania naszego organizmu w dobrym zdrowiu. Sprzyjają też dłuższemu zachowaniu młodego wyglądu dzięki antyoksydantom, które występują w jabłkach. Poprawiają perystaltykę jelit, obniżają poziom cukru we krwi, dostarczają dodatkowego nawodnienia i sprawiają, że nasze samopoczucie zdecydowanie się poprawia.
Czy można jeść jabłka na czczo?
Aby ocenić naszą reakcję na jabłka, które trafią do pustego żołądka, warto przeprowadzić test i przez kilka kolejnych dni rozpoczynać dzień od jednego jabłka. Okazuje się, że są osoby, które odczuwają dyskomfort po takiej degustacji. Wynika to ze zwiększonej wrażliwości przewodu pokarmowego na kwasy owocowe, zawarte w tych owocach. Jeśli więc cierpimy na jakąkolwiek chorobę żołądka czy jelit, to zawsze należy uważać na surowe owoce, w tym jabłka. Po ugotowaniu kwasy owocowe mają zdecydowanie mniejszą możliwość podrażniania delikatnej śluzówki, którą jest wyścielony nasz przewód pokarmowy.
Jedzenie jabłek na czczo zależy zawsze od naszego stanu zdrowia. Osoby ogólnie zdrowe nie powinny mieć żadnych dolegliwości po spożyciu surowego jabłka. Jakiekolwiek niepokojące objawy, jak ból czy biegunka zawsze powinny skłonić nas do pogłębionej diagnostyki, gdyż mogą być sygnałem pojawiającej się choroby. Jeśli chcemy złagodzić działanie kwasów owocowych, to zawsze można połączyć jabłka z jogurtem czy owsianką, urozmaicając w ten sposób ich smak.