Coraz więcej lodówek produkowanych w ostatnich latach działa bez konieczności ich rozmrażania. Starsze modele ciągle jednak wymagają cyklicznego odłączania od prądu i rozmrażania powstałych warstw lodu. Ten zabieg poprawia ich działanie i przedłuża żywotność samego sprzętu. Każdy, kto musi rozmrażać lodówkę, wie, jak uciążliwa jest to czynność.
Rozmrażanie lodówki powoduje konieczność całkowitego opróżnienia jej. Najlepiej jest zużyć zapasy i zaplanować tę czynność na czas, gdy nie będzie tam zbyt wielu produktów. Dzięki temu nie będzie problemu z zapewnieniem warunków chłodniczych nabiałowi czy wędlinie. Zamrożone mięso czy warzywa można zabezpieczyć wkładami chłodniczymi. Co zrobić, aby jak najszybciej rozmrozić lodówkę, podpowiadamy w dalszej części artykułu.
Tak zadbasz o sprawność urządzenia
Gruba warstwa lodu znacząco obciąża działanie agregatu w lodówce. Sprzęt musi pobierać więcej energii elektrycznej, aby zachować właściwe warunki chłodzenia. Ponadto lód gromadzący się na ścianach urządzenia może doprowadzić do jego awarii i spowodować konieczność ponoszenia kosztów naprawy lub wymiany lodówki na nową. Podczas rozmrażania mamy okazję, aby dokładnie umyć lodówkę i wyczyścić jej odpływy. To również wpływa na prawidłowość jej działania. Ważne jest także to, w jaki sposób użytkujemy lodówkę. Jeśli jest ona zbyt szczelnie wypełniona produktami spożywczymi, to obieg powietrza staje się utrudniony, a chłodzenie nie jest równomierne i obniża jakość przechowywanej żywności.
Tak najszybciej rozmrozisz lodówkę
Szybkie rozpuszczenie lodu wymaga odpowiedniego przygotowania. Z lodówki będzie wypływać woda, którą trzeba sprawnie zebrać, aby nie rozlała się po całej kuchni. Należy więc zabezpieczyć przód lodówki zużytym ręcznikiem lub warstwą innego chłonnego materiału. Rozmrażana lodówka powinna być odłączona od źródła zasilania. Warto wyjąć wszystkie półki i pojemniki, aby można było je dokładnie umyć, a także wyczyścić wnętrze urządzenia. Następnie należy użyć suszarki do włosów, aby szybko rozpuścić lód zalegający w lodówce. Gdy jego krawędzie zmiękną, można podważyć całą bryłę ostrym narzędziem i wyjąć ją w całości, a następnie umieścić w zlewie, aby uległa rozpuszczeniu. Pomaga także natarcie lodu warstwą soli, która przyspieszy jego roztapianie się. Inny trik to spryskanie lodu alkoholem za pomocą butelki z atomizerem.
Oczekiwanie na samoczynne rozmrożenie się lodówki to duża próba dla naszej cierpliwości. Warto przyspieszyć ten proces podanymi wyżej trikami, korzystając ze znanych powszechnie reakcji chemicznych z użyciem soli czy alkoholu. Aby zadbać jednocześnie o czystość urządzenia, warto umyć je z użyciem płynu do naczyń lub innego środka dezynfekującego. Po usunięciu lodu i zabrudzeń lodówka będzie gotowa do dalszej pracy i zapewni nam prawidłowe przechowywanie żywności, która wymaga niskiej temperatury, aby zachować świeżość.