Pędy kwiatowe czosnku są jadalne. Przyrządź je w ten pyszny sposób

dodał: Ewelina Szadkowska
Uprawiając czosnek możemy się przekonać, że w pewnym momencie jego rozwoju wytwarza długie zielone pędy, na których formują się pąki kwiatów. Są one ukryte w zakończonym spiczasto grubym zakończeniu pędu. Zwykle są one obcinane i wyrzucane, aby nie ograniczać wzrostu główek czosnku rozwijających się w podłożu. Tymczasem można je podać w pomysłowy sposób i zjeść ze smakiem.
Wytworzenie pędów przez czosnek to zupełnie naturalny proces, wynikający z kolejnych etapów jego wzrostu. Zwykle pojawiają się, gdy jego główki są już dobrze ukształtowane, ale jeszcze ciągle rosną. Mają one charakterystyczny aromat i smak, więc doskonale nadają się do spożycia. Wystarczy trochę kulinarnej fantazji, aby wyczarować z nich popisowe dania, które zachwycą każdego, kto lubi niecodzienne smaki.
Tak przyrządź zielone pędy czosnku
Aby nasze potrawy były udane, warto używać wyłącznie świeżych i nieuszkodzonych pędów. Nadadzą one naszym daniom delikatnie czosnkowy smak i zapach. Można spożywać je na surowo, ale też zapiekać czy gotować. W każdej postaci zachowają swoje walory smakowe i wartości odżywcze. Świetnie smakują na kanapce z masłem i w sałatce warzywnej. Doskonale podkreślą smak sosów i past, więc można je dodawać do dań obiadowych. Sprawdzą się też w aromatycznych zapiekankach oraz zupach pełnych sezonowych warzyw. Jeśli zostaną ugotowane w całości, można je podać jako oryginalny dodatek do dania głównego. Można stworzyć też z nich pachnące pesto, dodając do niego także orzechy włoskie, parmezan, pestki słonecznika, które należy dokładnie zblendować. Jeśli chcemy urozmaicić jajecznicę, to można posypać ją posiekanymi pędami czosnku.
Stwórz domowe masło czosnkowe
Aromatyczne smarowidło to nieodłączny składnik naszych śniadań. Możemy je zrobić w prosty sposób przy użyciu pędów czosnku. Drobno posiekane pędy trzeba zblendować i dokładnie wymieszać ze zwykłym masłem i odrobiną soli morskiej. Tak przygotowane masło czosnkowe można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. W ten sposób zapewnimy sobie pachnący dodatek do porannych kanapek czy tostów. Jeśli chcemy jeszcze bardziej je urozmaicić, można dodać do niego szczyptę suszonej słodkiej papryki, dzięki której nabierze ono oryginalnego smaku, jakiego nie ma żadne masło dostępne w sklepie. Warto eksperymentować z dodatkami, aby uzyskać idealne smarowidło dla nas.
Pędy czosnku mają podobne właściwości prozdrowotne jak jego ząbki. Dodając je do naszych potraw, zapewniamy sobie więc dodatkowe źródło składników odżywczych, które wspierają nasz układ immunologiczny, a więc pomagają walczyć z wirusami i bakteriami chorobotwórczymi. Warto zamrozić lub ususzyć nadwyżki pędów, aby móc sięgnąć po nie także poza sezonem ich występowania.