Znasz kotlety papieskie? Są zdrowe, a ich smak zachwyci całą rodzinę

dodał: Ewelina Szadkowska
Tradycyjny kotlet schabowy przez lata nie miał żadnej konkurencji. Jednak w czasach, gdy szukamy zdrowszych alternatyw dla klasycznych dań, warto poznać także inne przepisy. Kotlety papieskie są przygotowywane na bazie delikatnego mięsa drobiowego, co sprawia, że mają wyjątkowy smak i są przyjaźniejsze dla naszych żołądków. W ich składzie znajdziemy także ciekawy dodatek, którego w schabowych próżno szukać.
Zastanawiając się, co przygotować dziś na obiad, warto urozmaicić obiadowe menu. Samo mięso nie jest zbyt atrakcyjnym pomysłem, jednak w połączeniu z żółtym serem daje już więcej możliwości. Na pewno spodoba się dzieciom, które lubią testować nietypowe smaki. W kotletach papieskich ser i mięso zostają dodatkowo wzbogacone delikatnością jajek. Taki obiad to duża dawka wartościowego białka, tak ważnego w rozwoju młodych organizmów. To danie jest wyjątkowo soczyste i miękkie, więc również seniorzy nie będą mieli problemów ze zjedzeniem takiego kotleta. Aby podnieść wartość odżywczą obiadu, polecamy przygotować kotlety na bazie mięsa z piersi indyka.
Przepis na pyszne i sycące kotlety papieskie
Składniki:
400 g piersi z indyka
300 g sera żółtego, np. gouda
jajek
30 g majonezu
40 g skrobi ziemniaczanej
50 ml oleju
2 cebule
sól
pieprz
Przygotowanie:
Zetrzeć ser na tarce, posiekać cebulę i podsmażyć. W osobnej misce do jajek dodać przyprawy, majonez i skrobię. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Zmielić mięso z indyka i dodać do masy z jajek. Na końcu wrzucić starty ser i podsmażoną cebulę. Całość ponownie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni. Za pomocą dużej łyżki nakładać okrągłe porcje, formując z nich okrągłe kotlety. Smażyć po kilka minut z obu stron, aż zarumienią się. Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Zalet kotletów papieskich jest wiele. Są łatwe w przygotowaniu i nie potrzebujemy do nich wymyślnych składników. Można wykorzystaćdo nich mięso pozostałe z gotowania rosołu. To świetny sposób na przygotowanie szybkiego obiadu, który będzie smakował całej rodzinie.