Jak bezpiecznie rozmrozić mięso? Uważaj na zatrucia

26 listopada 2024, dodał: Ewelina Szadkowska

Mięso jest jednym z tych produktów, które często kupujemy na zapas. Przechowywane w zamrażalniku jest zawsze pod ręką, gdy trzeba ugotować obiad. Musimy jednak pamiętać o tym, że nieprawidłowo rozmrożone traci walory smakowe, a także stanowi zagrożenie dla zdrowia spożywających go osób. Jak zrobić to bezpiecznie? Pamiętajmy, że niewłaściwe rozmrażanie jest najszybszą drogą do zatrucia.

Rozmrażanie to proces długotrwały. Często, aby go przyspieszyć, wpadamy na różne pomysły mające doprowadzić do jak najszybszego rozmrożenia, w efekcie których nieświadomie narażamy siebie i innych na zatrucia pokarmowe.

rozmrażanie mięsa

Pozostawienie mrożonki na kuchennym blacie to chyba najczęściej popełniany błąd. Niektórzy zostawiają w ten sposób mięso nawet na całą noc. Temperatura pomieszczenia tworzy idealne warunki do namnażania się bakterii, które będą rozprzestrzeniać się po kuchni w trakcie obrabiania mięsa. Znajdą się na desce do krojenia, na nożu, na dłoniach i każdej powierzchni, z którą się zetkną. Rozmrażanie ekspresowe na kaloryferze jest jeszcze gorszym pomysłem, który prowadzi do błyskawicznego rozwoju całych kolonii bakterii.

Odmrażanie przy użyciu gorącej wody jest może bezpieczniejszym sposobem, ale wrzątek prowadzi do utraty wartości odżywczych i sparzenia wierzchniej warstwy mięsa. Włókna dopiero podczas obróbki termicznej, jaką jest gotowanie, smażenie, grillowanie lub pieczenie, powinny zetknąć się z wysoką temperaturą. Poza rozmrażaniem ważny jest też czas, w jakim mięso pozostaje poza lodówką przed zamrożeniem. Jeśli kupimy mięso w sklepie, powinno jak najprędzej znaleźć się znowu w lodówce. Ponadto, raz rozmrożonego mięsa nigdy nie zamrażamy ponownie. Do najczęściej spotykanych objawów zatrucia należą wymioty i skurcze żołądka. Pojawiają sie zwykle około 3-6 godzin od spożycia.

Tak rozmrażaj mięso. Poznaj najbardziej bezpieczny sposób

Najlepszym sposobem rozmrażania mięsa jest stopniowe rozmrażanie w warunkach chłodniczych. Oznacza to niczym nieprzyspieszone rozmarzanie mięsa umieszczonego w lodówce. Obniżona temperatura minimalizuje ryzyko namnażania się bakterii, a także psucia się wierzchniej, szybciej rozmarzającej warstwy. Proces trwa kilka godzin, a czas zależny jest od rodzaju mięsa i grubości zamrożonej porcji. Dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie odpowiedniej wielkości porcji przed umieszczeniem mięsa w zamrażalniku lub zamrażarce.

Inną metodą jest rozmrażanie w zimnej wodzie. Mięso musi być umieszczone w szczelnym woreczku, a woda koniecznie musi być zimna i najlepiej wymieniana co pół godziny. Metodą na ciepło, którą możemy zastosować, są dedykowane rozmrażaniu programy, więc warto z nich korzystać jeśli posiadają je nasze urządzenia AGD. Nowoczesne mikrofalówki lub piekarniki posiadają takie funkcje. Pamiętać należy o tym, aby z rozmrożonego w ten sposób mięsa niezwłocznie zacząć przygotowywać właściwą potrawę.

Możliwość zamrażania żywności w domu to technologia, która uratowała świat przed niejedną epidemią. Brak możliwości przechowania mięsa, które od wieków jest jednym z podstawowych rodzajów pożywienia dla człowieka, doprowadzał w przeszłości do licznych zatruć, których konsekwencją niejednokrotnie była śmierć. Dziś takie rzeczy nie powinny się już zdarzać. Mamy lodówki, zamrażarki i chłodnie, które pozwalają przechowywać mięso w całkowicie bezpieczny sposób.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...