„Wystrojone” dania

9 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak przygotować danie, które swoim wyglądem zachęci małego niejadka do  pałaszowania? Jak przygotować niedrogie ale szykowne danie, które samym swoim wyglądem zachwyci gości?

Szefowie kuchni wiedzą, że tajemnicą zadowolenia prawdziwych smakoszy jest nie tylko znakomicie przyrządzone danie, ale także sposób jego podania. Człowiek je nie tylko ustami, ale też oczami. Jak więc udekorować zwykły obiad tak, aby stał się dziełem sztuki na miarę szefów kuchni? Nic prostszego. Weźmy na przykład naleśniki z nadzieniem serowym. Jasne ciasto, polewane białą śmietaną może i nie jest niesmaczne, ale na pewno nie zachęca, szczególnie małych niejadków, do rozpoczęcia uczty. Wystarczy jednak tylko poskładać naleśnik inaczej niż zwykle. Jeśli zawsze rulowaliśmy placek ciasta, dzisiaj złóżmy go na 4 części, lub odwrotnie. Ta mała zmiana może zainteresować dziecko, które chętniej sięgnie po widelec. Możemy  wykonać fikuśną dekorację posiłku kawałkami owoców: mandarynek, truskawek, winogron, tworząc fantazyjne wzory lub kwiaty, które uczynią najprostsze danie niezwykle efektownym. Dobrym uzupełnieniem wszelkich dekoracji są też wyciskane z tubek dżemy owocowe. Możemy z nich wyczarować najróżniejsze wzory, mogące z powodzeniem ozdobić choćby zwykłe knedle i bułki na parze. Dla dzieci mogą być to wesołe buzie myszek, śmiejących się z talerza, albo szlaczki dookoła jego białej krawędzi. Dorosłym smakoszom możemy zaimponować podając na podwieczorek płonące naleśniki. Wystarczy nasączyć kostki cukru w alkoholu, np. w likierze, ułożyć wokół podawanej potrawy i podpalić. Najlepszy efekt uzyskamy oczywiście wnosząc do pokoju płonące danie przy zgaszonym świetle.

Wyjątkowo kuszącym, robiącym wrażenie i dodającym oryginalnego smaku uzupełnieniem do dań na słodko są syropy smakowe. Czekoladowy, orzechowy, karmelowy, rumowy i wiele innych fantazyjnych smaków można bez problemu nabyć w sklepach marki Czas na Herbatę.  Gęste syropy smakowe mają oczywiście mnóstwo innych zastosowań. Gęsta konsystencja pozwala im sprawdzić się jako dodatek do masy tortowej, a efekt glazury przystroi świetnie wierzch każdego ciasta. Smak budyniu waniliowego przełamany zdecydowanym aromatem na przykład czekolady czy irish cream na pewno trafi w gusta każdego łasucha, a miłośnicy wieczornej herbatki lub porannej kawki zdziwią się, jak wybornie smakuje ich ulubiony napój z dodatkiem kilku kropel słodkiego syropu o smaku…

Więcej aromatycznych inspiracji na www.herbata.net i www.czasnaherbate.net