Do dań z grilla serwuję pyszną i szybką sałatkę ryżową. Siła tkwi w prostocie

24 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Ta łatwa sałatka ryżowa, idealna jako wypełniacz pudełka na lunch i klasyczna przystawka do grilla, jest pełna smaku i pożywnych składników. Dla mnie ten przepis przywodzi na myśl duże rodzinne spotkania, kiedy moja mama przygotowywała dużą miskę pełną aromatycznej sałatki ryżowej. Dlatego ten łatwy przepis na sałatkę ryżową stał się naszym ulubionym dodatkiem do potraw z grilla. 

Ten sałatkowy klasyk łączy garść niedrogich składników i podstawowych artykułów spożywczych. A jednak smak jest na tyle wyjątkowy, że można go zabrać ze sobą na grilla lub spotkanie u znajomych. Sałatka ta jest także mile widziana w pudełkach na lunch następnego dnia. Przepis wygląda i jest bardzo prosty, ale sałatka wcale nie jest zwyczajna czy mdła. Chrupiąca kukurydza i świeży ogórek oraz czosnek wymieszany z jogurtem greckim wieńczące smak sprawiają, że ta sałatka jest wszechstronnym daniem pełnym nieoczywistego smaku. Nawet osoby, które twierdzą, że nie lubią czosnku, po zjedzeniu tej sałatki zmieniają zdanie i nie są w stanie uwierzyć, że pięć składników może być tak wyjątkowe.

sałatka ryżowa do grilla

 

Fot.: Redakcja (M.D.)

Kluczowe składniki sałatki ryżowej to ryż, świeży ogórek, kukurydza konserwowa i czosnek oraz jogurt grecki: Zawsze używam ryżu białego długoziarnistego, ale można go oczywiście zastąpić ryżem średnioziarnistym. Możemy też zrobić sałatkę z brązowego ryżu, ale wówczas należy spodziewać się nieco innego smaku. Biały ryż uważany jest za dobre źródło folianu, jest też doskonałym źródłem węglowodanów, które są jednym z trzech głównych makroskładników odżywczych, które musimy spożywać codziennie. Ryż biały i brązowy mają podobny profil żywieniowy, chociaż ryż brązowy ma nieco więcej kalorii, błonnika, białka, manganu, selenu, magnezu i witamin z grupy B. Ryż dziki i ryż czarny zawierają więcej przeciwutleniaczy i mniej kalorii, mają też niższy indeks glikemiczny.

Świeży ogórek to składnik nadający sałatce świeżości, chrupkości i przyjemnego zapachu, a także wilgotności. Ogórki mają wyraźny, łagodny smak i zapach przypominający melon, wynikający z obecności aldehydów. Ogórki są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość wody oraz rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu idealnie nadają się do wspomagania nawodnienia. Ponadto ogórki zawierają błonnik , który pomaga regulować perystaltykę jelit. Ogórki są bogate w witaminę K, są także bardzo dobrym źródłem kwasu pantotenowego i molibdenu. Zawierają także miedź, potas, mangan, witaminę C, fosfor, magnez i witaminę B1.

Kukurydza konserwowa jest słodkim, chrupiącym elementem sałatki ryżowej i idealnym dopełnieniem smaku. Słodka i puszkowana kukurydza zawiera przeciwutleniacze, węglowodany, białko i błonnik. Węglowodany w kukurydzy to zdrowe węglowodany złożone, które przynoszą korzyści ciału, dostarczając paliwa dla mózgu, serca, nerek i układu nerwowego. Błonnik zawarty w kukurydzy pomaga zapobiegać zaparciom, zespołowi jelita drażliwego, hemoroidom i innym zaburzeniom żołądkowo-jelitowym. Cukier w kukurydzy jest naturalną formą i w przeciwieństwie do cukru rafinowanego, takiego jak biały cukier stołowy organizm może łatwo przekształcić naturalny cukier z kukurydzy w glukozę. Kukurydza zawiera prawie wszystkie witaminy z grupy B oraz witaminę C i beta-karoten.

Czosnek nadaje sałatce bardzo oryginalnego i nieoczywistego smaku, jest niezbędny i wymagany w tej sałatce. Dobroczynne właściwości czosnku wynikają ze związku, allicyny, który zatrzymuje utlenianie LDL (złego cholesterolu). Zmniejsza to  poziom cholesterolu i poprawia zdrowie serca. Regularne spożywanie czosnku zmniejsza częstość występowania zakrzepów krwi, a tym samym pomaga zapobiegać chorobie zakrzepowo-zatorowej. Czosnek obniża również ciśnienie krwi. Jest on także bogaty w minerały takie jak fosfor, cynk, potas i magnez, zawiera też witaminy C, K, kwas foliowy, niacynę i tiaminę. Korzystnie wpływa na jelita i łagodzi stany zapalne. Jedzenie surowego czosnku pomaga pozbyć się robaków jelitowych. Chroni również przed promieniami UV, dzięki czemu zapobiega starzeniu.

Przepis na pyszną sałatkę ryżową do grilla

Składniki:
– 2 torebki białego ryżu
– 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
– 3-4 ząbki czosnku
– jogurt grecki
– sól i pieprz do smaku
– zielony szczypiorek

Przygotowanie:
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i wrzucić do miski. Dodać sól i czarny pieprz oraz pokrojone ogórki i odsączoną kukurydzę. Wlać jogurt i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosmakować solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce (ok. 1 godz.) przed podaniem. Posypać szczypiorkiem.

Polecamy również:

Surówka do grilla z sezonowych warzyw – pyszna!

Sosy do dań z grilla – 5 przepisów

Surówki i sałatki – różne przepisy