Sosy do dań z grilla – 5 przepisów | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sosy do dań z grilla – 5 przepisów

13 czerwca 2018, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Sezon grillowy ruszył pełną parą i na każdym kroku można poczuć pyszny zapach pieczonych kiełbasek, czy karkówki. Znudziły Wam się standardowe potrawy na grilla i chciałybyście odrobinę urozmaicenia? Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy sosy, które z pewnością dodadzą wyrazistości i wzbogacą smak.

 

Sos pikantny pomidorowy

Idealnie komponuje się z kiełbasą, karkówką oraz chudym mięsem.

Co kupić?

  •  połowa pomidorów z puszki
  • dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
  • dwa wyciśnięte ząbki czosnku
  • łyżeczka brązowego cukru
  • jedna lub dwie papryczki chili (w zależności od rozmiaru)
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia

Przygotowanie:

Zblenduj pomidory, po czym dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Pamiętaj, aby papryczki pokroić bez pestek.  Sos odstaw na trochę do lodówki.

sos pomidorowy

Sos musztardowo – miodowy

Tego sosu używaj do karkówki, szaszłyków i białej kiełbasy.

Co kupić?

  • mały słoiczek musztardy miodowej
  • dwie łyżki płynnego miodu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczyptę pieprzu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotowe.

sos majonez

Sos chrzanowy

Pasuje do tłustych mięs i kiełbas.

Co kupić?

  • 4 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki majonezu
  • starty korzeń chrzanu

Przygotowanie:

Wszystko wymieszaj ze sobą dokładnie i jeżeli lubisz to dodaj niewielką ilość startego chrzanu.

sos chrzanowy

Sos tatziki

To rodzaj sosu greckiego, który najlepiej dodawać do sałatek i chudych mięs typu pieczona pierś z kurczaka.

Co kupić?

  • jeden niewielki ogórek
  • trzy duże ząbki czosnku
  • duży jogurt typu greckiego
  • łyżka majonezu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wymieszaj jogurt grecki, dodaj łyżkę majonezu, trzy wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli oraz starty ogórek. Wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki.

sos tatziki

Sos barbecue

To bardzo klasyczny sos do grilla. To smak gorzko pikantny, idealny do pieczonego mięsa.

Co kupić?

  •  jedna szklanka ketchupu
  • trzy łyżki białego octu
  • trzy łyżki syropu klonowego
  • posiekana niewielka czerwona cebula
  • dwie łyżki brązowego cukru
  • dwa wyciśnięte ząbki czosnku
  • dwie łyżki słodkiego sosu chili
  • dwie łyżki musztardy
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z połówki cytryny
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina tabasco
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ugotuj w garnku na małym ogniu i ciągle mieszaj.  Po ugotowaniu zblenduj wszystko dokładnie.

sos barbecue



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...