Do naleśników dodaję ten bardzo zdrowy składnik. Smakują obłędnie
Jeśli jesteś absolutnym amatorem naleśników, ale znudziły ci się te w tradycyjnej formie z powidłami czy dżemem mamy dzisiaj dla ciebie propozycję naleśników z dodatkiem sezamu! To bardzo ciekawe połączenie, aksamitny smak naleśników zyskuje zupełnie nowy wymiar chałwowego posmaku. Takie naleśniki można podać z ulubionymi sezonowymi owocami lub lodami.
Sekretem udanych naleśników jest ich odpowiednia konsystencja a także czas, aby ciasto „odpoczęło” przed usmażeniem. Bardzo dobrze jest po wykonaniu ciasta odczekać około 15 minut przed ich smażeniem, Wtedy też sezam spęcznieje i naleśniki będą smaczniejsze. Kolejnym kluczem do udanego dania jest dodanie wody gazowanej, która spulchnia nasze placuszki. Możemy też zamiast dodawania tłuszczu na patelnię dodać dwie łyżki masła roztopionego do samego ciasta naleśnikowego. W ten sposób uzyskamy bardzo smaczne naleśniki, które w ten sposób przyrządzają Francuzki. Jeśli nie macie pod ręka wody gazowej, a lubicie delikatne puszyste ciasto, można do niego dodać np. kilka łyżek kefiru lub maślanki ewentualnie śmietany. Ciasto naleśnikowe po usmażeniu wtedy ma lekko kwaskowaty posmak, jest bardzo delikatne i pulchne.
fot. pixabay
Dlaczego warto robić naleśniki z sezamem
Naleśniki z sezamem to kreatywne podejście do tradycyjnego ich wykonania. Możemy je podawać z lodami waniliowymi oraz owocami i czekoladą roztopiona w rondelku. Sam sezam ma sporo cennych właściwości dla zdrowia. Znaleźć w nim możemy fosfor, żelazo, miedź, selen, cynk, witaminę B1, błonnik pokarmowy, białko, zdrowe kwasy tłuszczowe i wielu innych cennych składników. Ziarna sezamu są również cennym źródłem antyoksydantów zwalczających wolne rodniki w naszym organizmie. Spożywając regularnie ziarenka sezamu opóźniamy procesy starzenia się skóry, dbając równocześnie o jej elastyczność i młody wygląd.
Sezam możemy dodawać do przeróżnych dań takich jak sałatki, panierki i surówki oraz przeróżnego rodzaju desery. To właśnie z niego wykonywany jest chyba najbardziej znany i zdrowy deser dla łasuchów czyli chałwa.
Składniki na naleśniki z sezamem:
2 jaja
mleko pół szklanki
pół szklanki wody gazowej lub mineralnej
mąka pszenna 1 szklanka
sól, cukier do smaku
2 łyżki sezamu
2 łyżki masła
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe koniecznie 15 minut przed smażeniem. Jajka należy rozbełtać i dodać do nich mleko i wodę oraz cukier i sól, dodajemy następnie mąkę i całość dokładnie blendujemy, Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, więc jeśli jest za gęste dolewamy odrobinę mleka. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy, Na koniec dodajemy sezam i masło i całość mieszamy. Smażymy na patelni przeznaczonej do naleśników. Podajemy z ulubionymi owocami np: borówkami, truskawkami, malinami lub bananami na gorąco. Można je też serwować z cukrem pudrem, kapką bitej śmietany lub lodami waniliowymi. Nie będzie też błędem zawijać w takie naleśniki farsze wytrawne np. mielone mięso czy kurczaka z warzywami, bo sezam świetnie podkręci smak potrawy.