Składniki
plastry ananasa z puszki
1 pęczek szalotki , pokrojone w poprzek na kawałki
1 papryczka chili jalapeno
2 łyżeczki suszonego tymianku
4 ząbki czosnku , zmiażdżone i obrane
1 i 1/2 łyżeczki mielone ziele angielskie
4 kotlety schabowe z kością od strony karczku
Gruba sól i pieprz mielony
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Sok z ananasa z puszki połączyć z posiekaną szalotką, chili, olejem, tymiankiem, posiekanym czosnkiem i zielem angielskim. Zmiksować. Wstawić do lodówki .
Sznycle wieprzowe oprószyć solą i pieprzem i umieścić w naczyniu żaroodpornym na przemian z plastrami ananasa. Posmarować marynatą z ananasa. Przykryć folią i przechowywać w lodówce 1 godzinę ( lub do 4 godzin ). Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, piec kotlety około 50 minut. Możne również zamiast pieczenia zgrillować mięso.